Productschap Vis


Masterplan Duurzame Visserij

Masterplan Duurzame Visserij Het Masterplan Duurzame Visserij is de tweede fase gestart: een haalbaarheidsstudie naar een grootschalige vernieuwing van de kottervloot voor de visserijsector. Nadat in de eerste fase een draagvlakonderzoek betreffende een transitie van de visserijvloot op grote steun kon rekenen van alle stakeholders is zaterdag jl. de aftrap gegeven voor de volgende fase tijdens een kick-off bijeenkomst.

De businessstudie bevat onderzoeken naar: duurzaam vissen, rendementsverbetering, behoud werkgelegenheid, halvering brandstofverbruik en CO2-uitstoot, nieuwe vangsttechnieken met een minimum aan discards en de ontwikkeling van een aantal scheepstypen met de nieuwste voortstuwingstechniek. Een Stuurgroep Duurzame Visserij zal samen met een aantal werkgroepen alle facetten onderzoeken en streeft naar een rapportage in het voorjaar 2011.

Doeke Faber, voorzitter van het Productschap Vis is toegetreden tot de Stuurgroep, terwijl ook de communicatie over dit project door het productschap zal worden gecoördineerd.
Faber heeft aangegeven zich in te zetten voor dit plan dat zich richt op behoud van de visserij op de Noordzee met een verantwoorde vloot die op reële wijze de toekomst tegemoet kan treden. Volgens hem verdient het masterplan ondersteuning van alle betrokkenen in de vissector. Juist vanuit het sectorbrede productschap kan hij zich hiervoor inzetten en tevens het plan actief onder de aandacht brengen van de politiek en andere stakeholders.