Politie Groningen

Politie lost diverse diefstallen en vernielingen op

UITHUIZEN, 18-10-2010 o De politie heeft met de aanhouding van drie verdachten meerdere misdrijven opgelost. Het gaat voornamelijk om autodiefstallen en vernielingen in Uithuizen en omgeving.

Heterdaad

Het onderzoek startte naar aanleiding van een melding op donderdag 7 oktober van vernieling in de Oosterstraat in Uithuizen. Twee 16-jarige jongens werden door getuigen vastgehouden nadat zij hadden gezien dat de jongens tegen een auto hadden geschopt. De tieners werden overgedragen aan de politie. Bij hun aanhouding sloeg een verdachte een zijruit van de politieauto in.

Een 19-jarige jongeman wist die avond te ontkomen. Hij kon een dag later worden aangehouden. De knapen werden uitgebreid verhoord. Dit resulteerde in steeds meer gepleegde misdrijven. De strafbare feiten zijn bijna allemaal gepleegd in Uithuizen en Leermens. Het gaat om diefstal en vernielingen van autos, diefstal en heling van fietsen en meerdere gevallen van joyriding.

Verdachten

De drie verdachten vormen een vriendengroep. De leeftijd varieert van 16 (2x) en 19 jaar en komen alle drie uit Uithuizen. In een aantal gevallen handelde men onder invloed van drugs en alcohol. Het trio is na verhoor in afwachting van hun rechtszaak heengezonden.

Motief

De knapen gaven aan dat voornamelijk verveling het motief was voor hun gedrag. Het onderzoek is volledig afgerond. De politie heeft dossier opgemaakt en ingeleverd bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachten gaat gebeuren.

Aangiften

Opvallend in dit onderzoek is dat de verdachten ook hebben verklaard over zaken waarvan geen aangifte is gedaan. De politie roept mensen op om altijd aangifte te doen. Dat geeft een beter beeld van eventuele problematiek en maakt onderzoeken eenvoudiger. Aangifte doen van diverse misdrijven (zonder verdachte) kan via www.politie.nl/aangifte.