RTL Group

Call-TV voor Afrika bij RTL

"Hoeveel kinderen sterven er in Zuid-Soedan voor hun vijfde levensjaar als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden? Sms jouw antwoord naar 3131 en maak kans op een betere wereld." Call-tv komt tijdelijk terug bij RTL en ex-call-tv-presentatoren John Williams en Stella Gommans pakken de draad weer op. Alle opbrengsten worden besteed aan de aanleg van toiletten bij scholen in Zuid-Soedan, een actie die vele kinderlevens kan redden.

Van 18 tot en met 24 oktober lopen er bij de vier RTL-zenders call-tv-achtige spots van 1 minuut waarmee de kijker bewust wordt gemaakt van het grote verschil dat hij of zij kan maken door te reageren op de spotjes. In Zuid-Soedan sterft één op de zeven kinderen voor het vijfde levensjaar. Eén van de hoofdoorzaken is diarree. Met de VN millenniumdoelen heeft de wereld zich tot doel gesteld om onder andere de strijd aan te gaan met kindersterfte. Dit kan door een betere hygiëne. Na een lange en slopende burgeroorlog is men in de regio Mundri in Zuid-Soedan vanwege een gebrek aan voorzieningen genoodzaakt om de behoeften in de openlucht doen. Bacteriën krijgen zo de kans zich snel te verspreiden waardoor ook het drinkwater besmet wordt. Kinderen zijn het meest kwetsbaar en diarree is dan al snel dodelijk. Door toiletten te bouwen bij met name scholen, is dit eenvoudig te voorkomen. Schoon water en zeep zijn bij ons de gewoonste zaak van de wereld, maar in Zuid-Soedan redt het levens.

De call-tv-actie is een samenwerking van RTL Nederland met Oxfam Novib en Edet. De laatste twee organisaties zorgen voor de uiteindelijke bouw van de toiletten in Mundri.

---