Beweging 3.0


Bijzondere expositie 94-jarige dame

maandag, 18 oktober 2010

Amersfoort - Op 94-jarige leeftijd nog een expositie van je eigen werk hebben. Het overkwam mevrouw Isabella van As, bewoonster van Nijenstede. Speciaal voor de opening van deze bijzondere tentoonstelling kwam Wieteke van Dort naar Amersfoort.

Afgelopen week was het dan eindelijk zover. Want het had nogal wat voeten in de aarde voordat 'deze wens' was gerealiseerd. Mevrouw Van As had namelijk in december 2008, net als de andere bewoners, een wens in de wensboom 'gehangen' op Nijenstede. En wenste een expositie van haar eigen werk. Ytje de Graaf, coördinator Welzijn, ging aan de slag om de wensen van de bewoners te vervullen. Sommige waren relatief eenvoudig te realiseren, zoals 'een ijsje eten op het terras' en andere wensen vroegen wat meer organisatie. "Maar de wens van mevrouw Isa, zoals we haar hier noemen, was het moeilijkst vervulbaar en het heeft dan ook bijna twee jaar geduurd voordat het zover was."

Ytje zocht contact met de familie en ging vervolgens op zoek naar de kunstwerken van mevrouw Isa. En die lagen opgeslagen in een depot en het waren er veel meer dan ze dachten...

"Mevrouw Isa heeft tot haar 56e in Rotterdam gewoond, waar ze ook aan de Academie voor Beeldende Kunsten heeft gestudeerd. Dat ze haar hele leven al veel van kunst, tekenen, muziek en reizen heeft gehouden, dat wisten we. Maar toen we de grote collectie van haar werk zagen, werd duidelijk hoe veel zij van schilderen houdt.", vertelt Ytje. Samen met Tiek Boekhout, het nichtje van mevrouw, en kunstenares Lucie van der Zijde werd een selectie van het werk gemaakt om tot een mooie, evenwichtige expositie te komen.

En dat is zonder meer gelukt. De kunstwerken werden ingelijst en een boekje over de tentoonstelling werd gemaakt. Zaken die mede mogelijk werden door de hulp van Matchpoint. Als klap op de vuurpijl vond Wieteke van Dort het een geweldig idee om naar Amersfoort te komen voor de opening van mevrouw Isa's expositie en zo ging de lang gekoesterde wens dan eindelijk in vervulling.

Onder de titel 'Isabella' hangt nu een prachtige collectie in Nijenstede. Een collectie waar de liefde voor kunst vanaf spat. Een collectie die laat zien wie mevrouw Isabella was én wie ze is. "Wat we hiermee ook vooral doen is iemand z'n identiteit terug geven. Net zoals al onze bewoners, heeft mevrouw Van As een heel leven gehad voordat ze bij ons kwam wonen en van dat leven zijn we nu allemaal een beetje getuige geworden."

Wieteke van Dort, die de opening verrichtte, sprak mevrouw Van As toe en droeg een paar passende gedichten voor. "Ik heb het werk natuurlijk eerst goed bekeken", vertelt Wieteke, zelf ook een begenadigd schilderes. "En ben er van onder de indruk. Er zitten hele mooie werken bij. Ik vind het ook geweldig hoe jullie dit hier doen, samen met en vóór de bewoners."

Overigens beloofde Wieteke, die na de officiële opening overal een praatje maakte en gezellig aanschof voor een glaasje advocaat, nog eens terug te komen naar Nijenstede. "En dan neem ik tante Lien ook mee", grapte ze!

Voor mevrouw Van As, en zeker ook voor familie, is een bijzondere wens in vervulling gegaan. Een bijzondere wens van een bijzondere dame!

In de krant 'Stad Amersfoort' van woensdag 13 oktober staat een uitgebreid artikel over de expositie.

De expositie van Isabella van As is nog tot begin januari te zien in woonzorgcentrum Nijenstede aan de Heiligenbergerweg 84 in Amersfoort.