Student TU Delft tweede bij International VELUX Award 2010

18/10/2010 13:11

VELUX Nederland B.V.

De Meern, 18 oktober 2010. Drie prijswinnaars en acht eervolle vermeldingen werden op 16 oktober bekend gemaakt en geëerd tijdens de prijsuitreiking van de International VELUX Award 2010 in La Rochelle, Frankrijk. Joe Wu, een Chinese student aan de Technische Universiteit Delft was één van de prijswinnaars. Naast Joe behoorden zijn medestudenten van de TU Delft Yan Shi en Chung-Kai Yang en de Nederlandse Berte Daan tot de acht eervolle vermeldingen.

Het project van Wu "Lightscape between gaps" gebaseerd op een analyse van zonlicht in de extreem verticale stedelijke ontwikkeling van Hong Kong, won de tweede prijs die naast de eer bestaat uit een geldbedrag van 4000 euro voor hemzelf en 1000 euro voor zijn docente Daliana Suryawinata. In het voorstel wordt beschreven hoe reflecterende, verstelbare elementen op de gevel het zonlicht kunnen weerkaatsen. De jury beoordeelde het project als zeer werkbaar, gevoelig, eenvoudig en zeer goed gepresenteerd.

Gevarieerde ideeën

De 673 projecten van 280 architectuuropleidingen uit 55 landen die werden ingestuurd voor de International VELUX Award 2010 vertegenwoordigen een grote variatie aan interpretaties van het overkoepelende thema "Light of Tomorrow". De jury vond de algemene kwaliteit van de projecten zeer hoog. "Veel projecten toonden nieuwsgierigheid en de bereidheid om buiten gebaande paden te denken. Niet zozeer door het verstrekken van zeer complexe ideeën, maar ook door te focussen op simpele oplossingen of aspecten met een grote impact waar anderen nog niet eerder aan hebben gedacht, aldus het Nederlandse jurylid Natalie de Vries.

"Wij vinden dat alle deelnemende studenten zeer goed hebben ingespeeld op het thema en ze hebben veel energie in hun inzendingen ingestoken. De projecten bieden een grote verzameling aan inspiratie van onze toekomstige generatie architecten. En zij zullen de discussies niet alleen richten op daglicht, maar ook op duurzaam wonen in de toekomst," zegt Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland.

Het winnende project "Constellation of light fields" is gemaakt door Park Young-Gook, Kim Dae Hyun, Choi Jin Kyu en Kim Won Ziek uit Zuid-Korea en richt zich op de grote stedelijke ruimte en de belangrijke taak om het daglicht te controleren in plaats van te versterken. Yan Shi en Chung-Kai Yang van de TU Delft werden geëerd met een eervolle vermelding voor hun project "Beauty in the UnDaylightable", over ondergrondse musea voor daglicht met behulp van zonne concentrators en optische vezels tegen de achtergrond van het Nederlandse landschap. Ook de Nederlandse Berte Daan die studeert aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich kreeg een eervolle vermelding voor haar project "Section of Light", die de behoefte van daglicht combineert met de behoefte om compacte gebouwen te bouwen.

De International VELUX Award voor architectuurstudenten vindt iedere twee jaar plaats, de volgende keer in 2012. De elf winnende projecten worden gepresenteerd in het speciale IVA Jaarboek. Alle 673 inzendingen worden tentoongesteld op iva.velux.com.

Over de VELUX Groep

De VELUX Groep zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die bij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://iva.velux.com