Rechtbank Utrecht


Vrijspraak van mensenhandel in Zeister gezin

18 oktober - Een 52-jarige vrouw uit Zeist, die door het Openbaar Ministerie werd verdacht van mensenhandel is maandag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken. De vrouw liet jarenlang een bejaarde vrouw in haar gezin werken, zonder dat daar een vergoeding tegenover stond. De vrouw maakte erg lange werkdagen en was slechts twee dagdelen per week vrij.

De situatie kwam aan het licht toen haar bewindvoerder vorig jaar, toen de vrouw 77 jaar was, aangifte deed van uitbuiting. Ze verrichtte huishoudelijke werkzaamheden, verzorgde de kinderen van verdachte en van de kinderopvang in het huis van verdachte, gaf verdachtes kinderen huiswerkbegeleiding en verzorgde de dementerende man van de verdachte.

De rechtbank sprak van een zaak die `bijzonder van aard' en `maatschappelijk verwerpelijk' is, maar oordeelde dat er onvoldoende bewijs was voor een veroordeling wegens mensenhandel. Hiervoor is namelijk (onder meer) vereist dat iemand gedwongen wordt om bepaalde werkzaamheden te verrichten of daartoe wordt bewogen en daarvan was volgens de rechtbank geen sprake.

De rechtbank oordeelde dat er van de omstandigheden waarin het gezin van de verdachte zich bevond een sterk appel op de bejaarde vrouw uitging om verdachte op allerlei manieren te helpen. Zij had ook zelf de overtuiging dat zij de geboden hulp moest bieden en bepaalde naar eigen norm wat er moest gebeuren en wanneer het werk klaar was.

De bejaarde vrouw sprak hierbij wel van dwang en druk, maar gaf niet aan op welke wijze de verdachte die druk uitoefende, anders dan dat de situatie maakte dat ze de gegeven hulp moest bieden en de verdachte daar een appel op deed.

De rechtbank achtte de verdachte wel schuldig aan mishandeling. Bij verschillende ruzies tussen de twee werd er over en weer wel eens geknepen, aan haren getrokken, geschopt en geslagen. Hiervoor legde de rechtbank een geldboete van 500 euro op.

LJ Nummer

BO0859

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 18 oktober 2010