Zware tijden aangebroken voor ingenieursbranche

18/10/2010 14:20

NLingenieurs

De omzet, winstgevendheid en orderportefeuille van Nederlandse advies- en ingenieursbureaus staan onder druk, zo blijkt uit het meest recente conjunctuuronderzoek van NLingenieurs. De resultaten tonen een negatiever beeld dan in eerdere kwartalen. Het grootste probleem in de branche is het instorten van de vraag.

Uit het onderzoek, dat branchevereniging NLingenieurs ieder kwartaal uitvoert, blijkt dat nog slechts 81% van de ingenieursbureaus verwacht winst te maken over 2010. Begin dit jaar gold dat nog voor 92% van de bedrijven.

Het blijkt op de markt voor ingenieursdiensten slechter te gaan dan vooraf gedacht. Slechts 22% verwachtte een daling van de totale omzet, maar uiteindelijk blijkt bij 40% het afgelopen kwartaal een daling te hebben plaatsgevonden.

De verwachtingen voor het gehele jaar zijn dan ook niet positief. Meer dan in eerdere kwartalen, verwachten bureaus in 2010 een lagere omzet te behalen dan in 2009. Ook zijn de verwachtingen voor volgend jaar verslechterd: dit kwartaal geeft bijna 30% aan voor volgend jaar een nog lagere omzet te verwachten dan voor dit jaar.

Uitgesplitst naar sectoren, blijken met name de utiliteitsbouw, de installatiesector en de ruimtelijke ordening het zwaar te hebben. In de utiliteitsbouw verwacht zo'n 65% een omzetdaling voor 2010, in de installatiesector is dat 80% en in de ruimtelijke ordening circa 75%.

Eén en ander heeft gevolgen voor de werkgelegenheid. Slechts 11% van de bureaus had verwacht in het vaste personeelsbestand te moeten snijden, maar helaas is dat bij een kwart van de bedrijven toch noodzakelijk gebleken. De alom geuite hoop is dat het personeelsbestand de komende 3 maanden niet verder zal afnemen.

De problemen lijken zich te beperken tot de nationale markt. Bureaus die in het buitenland actief zijn, geven veelal aan dat de situatie daar onveranderd is en verwachten dat dat zo zal blijven.

NLingenieurs roept de overheid en andere opdrachtgevers op om verder te kijken dan de korte termijn en niet zomaar een streep door projecten te halen. Duurzame energie, klimaatadaptatie, binnenstedelijk bouwen en mobiliteit blijven onverminderd van maatschappelijk belang en projecten op dit gebied helpen de sector haar mensen aan het werk te houden. Door hiervoor te kiezen kan in Nederland de ervaring en kennis behouden blijven, die nodig is om aan deze uitdagingen invulling te geven en om internationaal mee te blijven doen.





http://www.nlingenieurs.nl