Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Tweede prijs Strategy-Award voor KNMI
18 oktober 2010 - Het KNMI is tweede geworden bij de uitreiking van de Strategy-Award van de Vereniging voor Strategische Beleidsvorming voor het adequaat strategisch handelen tijdens de uitbarsting van de IJslandse vulkaan afgelopen april. Eerste werd Raet (IT-dienstverlener voor personeels- en salarisadministratie); de derde prijs ging naar de online beleggersbank BinckBank.
De Vereniging voor Strategische Beleidsvorming beloont organisaties met de meest vernieuwende en succesvolle strategie met deze Strategy-award die zij vorige week in Heerenveen hebben uitgereikt aan de drie genomineerden. Namens het KNMI heeft directeur Weer Remco den Besten de tweede prijs in ontvangst genomen. In totaal waren er 25 inzendingen.

De jury loofde het KNMI voor de snelle manier van optreden toen het West-Europese luchtruim gesloten werd vanwege de IJslandse aswolk. Door het combineren van metingen en kennisgebieden plus de samenwerking tussen onderzoekers en de weerkamer kon er meer grip op de situatie worden verkregen. Zo werd in Nederland als één van de eerste landen de omvang en drijfrichting van de aswolk duidelijk. Voor de luchtvaart, die door de aswolk een miljoenenverlies heeft geleden, was dit van groot belang zodat bepaald kon worden of en wanneer er weer veilig gevlogen kon worden.

Dit soort strategisch onderzoek maakt steeds meer deel uit van het werk van het KNMI als kenniscentrum voor weer, klimaat en seismologie.

Eerste uitgave: 18-10-10