Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Vrijwilliger van het jaar

18 oktober 2010

Sadik Kaynak is vrijwilliger van het jaar! Op zaterdag 16 oktober ontving hij van dagelijks bestuurder Roeland Rengelink bloemen, een trofee en een cheque ter waarde van 250 euro. De prijs `Vrijwilliger van het jaar' is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Stadsdeel Centrum wil dit jaar de vrijwilligers en het vrijwilligerswerk in de binnenstad in het zonnetje zetten. Dit na het succes van vorig jaar.

foto vrijwilliger vh jaar

Stadsdichter F. Starik heeft voor alle vrijwilligers een gedicht geschreven dat hij heeft voorgedragen tijdens de uitreiking. Ook zangkoor Azalee zorgde voor een zeer gezellige sfeer.

Dagelijks bestuurder Roeland Rengelink: 'Op ontzettend veel manieren kan je een bijdrage leveren aan de maatschappij. Een ieder doet dat op de wijze die het best bij hem of haar past. Uit de vele aanmeldingen voor vrijwilliger van het jaar blijkt dat ook steeds meer mensen in ons stadsdeel vrijwilligerswerk doen. Dat verdient lof, waardering en aandacht in de hoop dat goed voorbeeld doet volgen.'

Winnaar: Sadik Kaynak

Dit jaar is Sadik Kaynak (24) de winnaar. Hij heeft veel jongeren positief beïnvloed en is nu vrijwilliger en stagiair in jongerencentrum de Clutch. De Clutch is een tiener- en jongerencentrum waar de nadruk ligt op een veilige plek voor activiteiten en leeftijdgenoten ontmoeten. Hij geeft daar drie keer per week kickboksen en heeft inmiddels 60 kinderen, tieners en jongeren aan het sporten gekregen. Sport is voor hem een middel om de jeugd te binden en van daaruit gaat hij met ze in gesprek. Oudere jongeren helpt hij aan een stageplek of werk. Tieners helpt hij door samen het schoolrapport te bespreken en te motiveren voor hun opleiding. Zijn de cijfers niet voldoende, dan doet hij tijdens de les minder leuke dingen. Kennelijk is zijn overwicht zodanig dat dit door de jongeren wordt geaccepteerd. Als jongste van alle genomineerden is hij een voorbeeld voor veel anderen. Een terechte winnaar!

Ria van Teeffelen

De tweede prijs is gewonnen door Ria van Teeffelen. Zij is 51 jaar en werkt al jaren actief als vrijwilligster. Zij is logeerouder voor een autistische jongen, begeleidt kinderen in haar trappenhuis met hun huiswerk en helpt mee bij het project Home-Start (opvoedingsondersteuning voor ouders met jonge kinderen).

Annie Bouwman

De derde prijswinnaar is Annie Bouwman; zij is 61 jaar en heeft sinds enkele jaren een belangrijke rol binnen Basisschool Aloysius. Zij bemant daar de schoolbibliotheek, adviseert kinderen en is daarnaast ook een vertrouwenspersoon voor de leerlingen en hun ouders.

Ook deze twee vrijwilligers kregen (naast bloemen) een cheque als dank voor hun inzet. Daarnaast kregen alle genomineerden een speldje in de vorm van een Andreaskruis: symbool voor het wapen van Amsterdam, want vrijwilligers zijn de kracht van de stad.

Gedicht geschreven door F. Starik

Vrijwillig
Je kunt mij voor een bardienst vragen, ja
een bardienst wil ik draaien, op voorwaarde
dat de drank dan gratis is voor mij- zo kom je
nog eens ergens, lekker wel, die witte wijn.

Ik wil best een boodschap voor je dragen, als
het je te zwaar valt allemaal, dan kom ik bij je thuis en drinken we nog wat, we nemen er iets bij

en kijken televisie samen, nemen afscheid
voor de reclame, bedankt voor de maaltijd
al was ik niet van plan te blijven eten, het was heerlijk en als er nog iets is dan bel je maar.

Ik kom graag helpen. Ik help je oversteken
naar de zonzij van de straat. Ik help je naar
de overkant, waar alles veel gemakkelijker gaat.