Academisch ziekenhuis Maastricht

Internationaal project in strijd tegen kanker Publicatiedatum: 08-10-2010 Bron: Mcl Auteur: Mcl Datum: 08-10-2010

MAASTRO CLINIC in Maastricht initieert internationaal samenwerkingsproject in strijd tegen kanker. Behandeling van en onderzoek naar kanker sterk verbeterd door gebruik nieuw internationaal computernetwerk voor klinisch onderzoek en beslissingsondersteunende software.

Sinds september 2010 werken negen organisaties, waaronder MAASTRO Clinic, het Maastricht UMC en de Universiteit Maastricht samen aan het Euregionaal Computer Assisted Theragnostics project (EuroCAT) in de Maas-Rijn regio. Hierdoor kunnen artsen de kwaliteit van de behandeling per individuele kankerpatiënten drastisch verhogen en daarnaast de snelheid en kwaliteit van klinisch onderzoek vergroten.

Dit is mogelijk door het gebruik van software die zeer grondig gegevens en behandelresultaten doorzoekt in een nieuwe internationale database met patiëntgegevens. Op basis hiervan wordt een voorspelling gedaan van behandelresultaten voor nieuwe patiënten en eventueel op basis van die voorspelling de behandeling vroegtijdig aangepast. Tevens worden in dit geavanceerde computernetwerk zeer snel patiënten geselecteerd die in aanmerking komen voor klinisch onderzoek en worden onderzoeks-processen geautomatiseerd.

Partners EuroCAT staat voor Euregional Computer Assisted Theragnostics network. De samenwerkende partijen in dit Interreg IV-a 'EuroCAT' project zijn: 1. MAASTRO CLINIC in Maastricht, The Netherlands 2. Maastricht University Medical Centre, GROW School for Oncology & Developmental Biology 3. Universitätsklinikum Aachen, Germany 4. Hôpital Universitaire de Liège, Belgium 5. Limburgs Oncologisch Centrum vzw 6. Katholieke Universiteit Leuven, Belgium 7. Catharina Ziekenhuis Eindhoven, The Netherlands 8. MAASTRO INNOVATIONS BV in Maastricht 9. Siemens AG, Healthcare Sector in Erlangen, Germany

Tweeledig doel Het doel van het project is tweeledig: a) de ontwikkeling van een gezamenlijke database met kenmerken van kankerpatiënten, tumors en behandelingen. Het kopiëren van gegevens uit bestaande databases en deze op een grote schaal met elkaar in verband brengen zal de kennis over kanker sterk vergroten en stelt de onderzoekers tevens in staat een voorspelling te doen van individuele behandelresultaten in de komende drie jaar. b) Het vinden van patiënten voor klinisch onderzoek en het verminderen en versnellen van de administratie rondom klinisch onderzoek. Het project is mogelijk gemaakt dankzij een uitgebreide grensoverschrijdende samenwerking tussen de betrokken partijen in een Europese Interreg Subsidie van Interreg IV-a.

Lang gekoesterde droom MAASTRO CLINIC, het Maastrichtse radiotherapeutisch instituut, is de leidende partner en initiatiefnemer van dit grensoverschrijdend platform. Prof.dr. Philippe Lambin, directeur van MAASTRO CLINIC, is enthousiast over de doorbraak. "De realisatie van deze multi-centrische database is een lang gekoesterde droom" zegt hij. "Dit project wordt revolutionair in termen van kankeronderzoek en behandeling. Nergens ter wereld zal zoveel specifieke informatie beschikbaar zijn op één plaats. De Euregio wordt hierdoor een ideale plaats voor het verrichten van klinisch onderzoek."

Aanvullende voordelen Een ander groot voordeel is dat de Euregionale samenwerking tussen alle betrokken partijen door dit project wordt bevorderd. De infrastructuur voor dit project kan ook door andere medische disciplines worden gebruikt als basis voor onderzoek en kan tevens worden gebruikt voor de verder ontwikkeling van zogenaamde particle therapy (radiotherapie met gebruik van protonen, een veelbelovende en relatief nieuwe vorm van bestraling). De IT infrastructuur, welke zeer grote hoeveelheden gegevens bevat, is tevens aantrekkelijk voor bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven die nieuwe kankermedicatie ontwikkelen. Het project zal als een katalysator werken voor onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, dankzij het feit dat onderzoeks-resultaten op grote schaal snel en efficiënt verzameld en gevalideerd kunnen worden.

Privacy gegarandeerd Iedere peroonlijke informatie die in de EuroCAT database wordt ingevoerd is afgeschermd en geanonimiseerd. Het systeem houdt rekening met privacy wetgeving van drie verschillende landen. Informatie van patiënten die bezwaar hebben gemaakt tegen het gebruik van hun gegevens wordt nooit gebruikt.

Financiering en subsidies Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en regionale overheidsinstellingen dragen gezamelijk EUR2.500.000,- bij aan dit drie jaar durend project. De partners dragen gezamelijk EUR740.000,- bij. (Persbericht MAASTRO CLINIC, 6 oktober 2010)