Gemeente Haren

Zin in morgen

Over ouder worden en zingeving

18/10/2010

Op donderdag 14 oktober jl. hebben ca. 150, in Haren werkzame, vrijwilligers en professionele medewerkers deelgenomen aan het Symposium "Zin in morgen", over ouder worden en zingeving.

Na de opening door wethouder Annalies Groot, ging Prof. Dr. Nan Stevens in haar lezing in op het belang van vriendschap. Verheugend is te constateren dat wij steeds beter in staat zijn vriendschappen bij het klimmen der jaren te behouden en daarmee het eigen sociale netwerk in stand te houden. Jammer is dat het nog steeds in meerderheid vrouwen zijn die veel tijd hierin investeren. Dr. André Mulder gaf een toelichting op een theoretisch model voor het begrijpen van facetten die van invloed zijn op zingeving en zinbeleving.

Workshops

In de middag waren er acht verschillende workshops waar de deelnemers er twee van konden kiezen.

Uit de workshop "Elkaar Inspireren":

De deelnemers vertelden wat hun beeld is van ouderen en hoe ze hun werk ervaren. Het `er kunnen zijn', een hand kunnen uitreiken naar ouderen die op hulp aangewezen zijn, geeft over het algemeen veel voldoening. Dat maakt dat ze hun werk als zinvol ervaren en geeft inspiratie om vol te houden. Het zou hen steunen wanneer er vanuit de politiek meer waardering zou komen voor hun (vrijwilligers) werk. Niet zozeer d.m.v. een geldelijke beloning maar doordat erkend wordt dat ouderenzorg niet zonder vrijwilligers kan. Het was goed verhalen en ervaringen uit te wisselen en zo elkaar te inspireren.

Uit de workshop "In contact met ouderen":

De interactieve kennismaking tijdens deze workshop brengt naast sfeer ook zicht op wat er allemaal nodig is voor communicatie. De workshopleiding leest een aangrijpende brief voor van een dame in een verpleeghuis aan het verplegend personeel. Aan de hand daarvan wordt uitgelegd dat in elke communicatie tussen mensen vier aspecten een rol spelen: de inhoud, informatie over zender, informatie over hoe de zender tegenover de ontvanger staat en de invloed die de zender wil uitoefenen op de ontvanger. Tot slot wordt uitgebreid stil gestaan bij wat de deelnemers essentieel vinden in hun persoonlijke communicatie met ouderen. Heel waardevol om hier eens bewust over na te denken en met elkaar over van gedachten te wisselen.

Openheid

De workshopleiders (en sprekers) waren zeer enthousiast over de openheid van de deelnemers. Daardoor kregen de workshops nog meer inhoud.

Een mooie en inspirerende dag dankzij de inzet van de organisatie, VUconnected, Torion, het lokale pastores overleg en de gemeente Haren. Ook dank aan de medewerkers van het Gorechthuis voor de prima verzorging.

"Wat een goed georganiseerd symposium en wat een interessante lezingen en workshops. Dankjewel."

...van een deelneemster.