Gemeente Son en Breugel


op, fiets verlicht'

Fietsverlichtingscampagne 'Val op, fiets verlicht'

opvallende fiets

De 'donkere maanden' komen er weer aan. Juist dan is het belangrijk dat kwetsbare verkeersdeelnemers goed zichtbaar zijn. Daarom is er ook dit jaar weer een fietsverlichtingscampagne waaraan ook de politie in Son en Breugel meedoet.

Speciale campagne

De campagne 'Val op, fiets verlicht', die jaarlijks terugkeert tijdens de donkere maanden, is bedoeld om ervoor te zorgen dat fietsers goed zichtbaar zijn. Gedurende de campagneperiode worden in heel Brabant zo'n 50.000 fietsen preventief gecontroleerd op deugdelijke verlichting en reflectie. Gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, de BOVAG, de Fietsersbond en de politie werken daarbij samen.

Strenge controles

Naast preventieve acties wordt ook streng gecontroleerd door de politie, vooral op schoolgaande routes. Geen licht op je fiets betekent een geldboete van toch al gauw 35 euro. Zolang de voorraad strekt, zullen agenten losse lampjes uitdelen aan de fietsers die even daarvoor een boete kregen. Want goede verlichting en reflectie is van levensbelang.

Informatie

Meer informatie over de fietsverlichtingscampagne en fietsen in het verkeer kunt u vinden op deze websites:

* www.valopmetjefiets.nl

* www.politie.nl

* www.rijksoverheid.nl

* www.veiligverkeernederland.nl

* www.verkeershandhaving.nl

* www.fietsersbond.nl

Beschrijving internet filmpje
We zien twee jongens 's avonds op hun BMX-fietsen door Rotterdam rijden, terwijl zij allerlei sprongen en andere tricks uitvoeren. De frames en wielen van hun fietsen zijn verlicht met speciale lichtgevende tape. De ene fiets is wit, de andere fiets rood verlicht. Dan zien wij ze in de lift van gebouw Willemswerf. Zij bereiken het dak (op 94,5 meter hoogte) en na enige aarzeling rijden zij de schuine voorgevel van het gebouw af. Op de grond aangekomen, een van de jongens maakt hier een flinke val, feliciteren ze elkaar met de gelukte stunt, en fietsen met alleen hun voor en achterlicht aan de avond in.

De tekst: "Als je wilt opvallen, doe dan gewoon je licht aan." Verschijnt in beeld, gevolgd door: "Val op!", en de regel: "Daar kun je mee thuis komen."

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491