Gemeente Eindhoven

Plan voor toekomstbestendige ontwikkeling Meerhoven

De gemeente Eindhoven heeft een plan van aanpak gemaakt om de ontwikkeling van Meerhoven meer toekomstbestendig te maken. De veranderde situatie op de woning- en kantorenmarkt leidt tot een aantal koerswijzigingen. Zo wordt de ontwikkeling van bedrijventerreinen Land Forum en Park Forum Oost in Meerhoven door de gemeente uitgesteld.

Daarnaast krijgen ontwikkelaars van woningbouwprojecten in Meerhoven meer mogelijkheden om - binnen de kwaliteitskaders - hun woningaanbod aan te passen aan de huidige eisen van de markt. Ook heeft de gemeente het voornemen om het voormalig Luchthavengebouw - waar nu Informatiecentrum Meerhoven in huist - te verkopen.

Woningbouw

In Meerhoven worden (planning tot 2027) in totaal 5.800 woningen gebouwd. Hiervan is op dit moment ongeveer 60% gerealiseerd. De gemeente wil de projectontwikkelaars binnen de kwaliteitskaders meer speelruimte geven, zodat hun plannen beter kunnen aansluiten op de huidige marktvraag. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de grootte van de woningen of op het aantal woningen dat binnen een deelproject gebouwd wordt. De komende periode zullen hierover gesprekken gevoerd worden met de ontwikkelaars.

Naast de projecten die bij ontwikkelaars zijn ondergebracht zijn er in Meerhoven ook gebieden waar het bouwen in (collectief) particulier opdrachtgeverschap (CPO) mogelijk is. De gemeente Eindhoven faciliteert en stimuleert deze vorm van bouwen omdat deze beter aansluit bij de veranderde markt. Deze vorm van bouwen stelt mensen beter in staat om specifieke woonwensen te realiseren. Daarnaast bevordert CPO nadrukkelijk de sociale samenhang in straat, buurt of wijk en kan CPO bijdragen aan de betaalbaarheid van het wonen.

Kantoren- en bedrijventerrein

Voor het kantorenterrein op Flight- en Land Forum speelt er naast de kredietcrisis nog een andere onzekerheid. Tegenwoordig neemt de behoefte aan kantoorplekken af. Om geen overaanbod te krijgen geeft de gemeente prioriteit aan de kantoorontwikkeling op het bestaande terrein Flight Forum en wordt de ontwikkeling van Land Forum met tien jaar uitgesteld. De komende periode wordt natuurlijk ook nagedacht over mogelijke alternatieve invullingen.

De bedoeling was om op Park Forum Oost een bedrijventerrein te creëren in het hoogwaardige segment, maar de zichtbaarheid en bereikbaarheid zijn niet optimaal waardoor er nog geen uitgifte plaats heeft gevonden. Park Forum Oost wordt daarom als bedrijvenlocatie in het hoogwaardige segment uit de markt genomen. Ook voor deze locatie geldt dat de komende periode wordt nagedacht over mogelijke alternatieve invullingen.

De financiële consequenties van bovenstaande keuzes worden aan het eind van dit jaar verwerkt in de jaarrekening en Meerjaren Prognose Grondbedrijf (MPG) van de gemeente Eindhoven.

Leefbaarheid en aantrekkingskracht

De gemeente gaat de komende periode ook, samen met de bewoners, afspraken maken over de gevolgen voor de vertragingen in de bouw. Voorop staat hierbij dat de zittende bewoners daar zo min mogelijk last van moeten hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld over de aanleg van de infrastructuur (wat wel en wat niet) en eventueel tijdelijk gebruik van terreinen (bijvoorbeeld om te spelen).

Om de aantrekkingskracht en het imago van Meerhoven te verbeteren worden goede voorzieningen gerealiseerd en wordt de afstemming met de (toekomstige) bewoners geoptimaliseerd. De bouw van het nieuwe centrum en de aanleg van het park (grootste park in vinex in Nederland) zijn belangrijk voor de aantrekkingskracht van Meerhoven. Ook wordt extra ingezet op gebiedspromotie en wordt onderzocht hoe het voor potentiële bewoners aantrekkelijker kan worden gemaakt om een huis in Meerhoven te kopen. Meerhoven heeft ook een, deels verborgen, historische kwaliteit. Het zichtbaar maken van deze historie (bijvoorbeeld in de openbare ruimte) draagt bij het versterken van de identiteit van Meerhoven.

Financiën

Op financieel gebied wordt ook een aantal maatregelen getroffen, zo wordt bezuinigd op inhuur van derden en de inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is de gemeente van plan om te besparen op het kunstbudget en is zij voornemens om het voormalig Luchthavengebouw te verkopen en de functie van het informatiecentrum elders in het centrum van Meerhoven onder te brengen. Daarnaast wordt de komende periode actief gezocht naar aanvullende subsidiemogelijkheden.

In totaal leveren deze maatregelen een kostenbesparing op van naar schatting EUR 15 miljoen euro.

Vervolg

De komende periode gaat het college van B&W ook een aantal externen vragen om mee te denken over nieuwe mogelijkheden en kansen voor Meerhoven en zullen de resultaten actief gemonitord worden. Vanaf januari 2011 zal de voortgang van dit project en het onderzoek naar mogelijkheden tot alternatieve invullingen per kwartaal aan het college van Burgemeester en Wethouders worden gerapporteerd.

Het volledige plan van aanpak kan via de website www.meerhoven.net worden gedownload.
Zie het origineel