Waterschap Aa en Maas

Raam

Waterschap start met baggeren Oeffeltse Raam

In de week van 18 oktober start waterschap Aa en Maas met de baggerwerkzaamheden in de Oeffeltse Raam te Boxmeer. Vanaf de Kleine Broekstraat tot aan stuw het Snepke wordt de beek gebaggerd om de doorstroming te verbeteren. Het baggerslib wordt met vrachtwagens afgevoerd (ca 20 vrachtwagens). Volgens planning is het werk in week 50 gereed.

Eind 2009 is het waterschap hier begonnen met de baggerwerkzaamheden. Toen is een baggerdepot aangelegd in het Schraalzand om het vrijkomende silb op te slaan. Om technische redenen kon niet aan de normen van de WVO vergunning (Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren) worden voldaan, waardoor het werk in 2010 is stopgezet.

Slib wordt afgevoerd
Nu maakt waterschap Aa en Maas gebruik van een hydrocycloon (zandscheider) die het zand en slib ter plaatse scheidt. Het slib inclusief verontreiniging wordt per vrachtwagen afgevoerd (ongeveer 500 m3, 20 vrachtwagens). Het zand (ongeveer 2500 m3, 100 vrachtwagens) kan door de aannemer elders worden gebruikt.

Technische achtergronden
De installatie die het zand en slib scheidt, komt te staan ter hoogte van de brug in het Brestbosch Hier wordt het zand tijdelijk in een depot opgeslagen. In de Oeffeltse Raam worden twee dammen geplaatst, die zorgen voor een continu waterpeil. De zuiginstallatie kan zo door de waterloop verplaatst worden om het slib te verpompen. Door de zandscheider te gebruiken, treedt geen verslechtering op van de waterkwaliteit. Het van nature met nikkel verontreinigde slib wordt elders verwerkt. De medewerkers van district Raam van waterschap Aa en Maas zien erop toe dat de waterafvoer en de waterkwaliteit gewaarborgd blijven.