Ministerie van Defensie

Nederlandse generaal traint Duitse en Franse divisie

18 oktober 2010, 15.24 uur

De Nederlandse luitenant-generaal Ton van Loon, Commandant 1 (German/Netherlands) Corps (1GNC), gaat tijdens de oefening `Nemesis Sword' de staven trainen van een Franse en een Duitse divisie. De multinationale staf van 1GNC oefent vanaf vandaag 2 weken in het Duitse Bergen. Zo'n 2.500 militairen, goed voor meer dan 13 nationaliteiten, doen aan de oefening mee.

1GNC biedt de staven van de Duitse Air Mobile Division en de Franse Etat-Major de Force Numéro 1 een uitdagend oefenscenario. Daarin zijn ervaringen verwerkt, opgedaan tijdens uitzendingen naar onder meer Afghanistan, Soedan, Kosovo en Bosnië. De combinatie van militaire en niet-militaire activiteiten, wordt tijdens Nemesis Sword ook benadrukt en beoefend.

Internationale inzet

Het hoofdkwartier traint ook andere grote samengestelde NAVO-eenheden voor operationele inzet. 1GNC biedt Nederland tevens de mogelijkheid om eenheden op brigadeniveau te trainen en Nederlandse militairen in alle rangen op te leiden voor internationale inzet. De staf deelt daarbij kennis die het zelf opdeed tijdens missies zoals die in Afghanistan

Hoofdkwartier

De staf van 1GNC is een van NAVO's snel inzetbare hoofdkwartieren voor landoperaties. Dit betekent dat de staf na een voorbereidingstijd van 20 tot 30 dagen ergens ter wereld een militaire missie kan leiden. Het legerkorpshoofdkwartier is gevestigd in Münster.