Senternovem

18-10-2010 |

Storten van afval verder gedaald

Rapport Afvalverwerking 2009 beschikbaar

In Nederland is in 2009 9,1 miljoen ton afval gestort en verbrand. Dat is in totaal zeven procent minder dan in 2008. In 2009 is 26 procent minder afval op stortplaatsen gebracht dan in 2008, namelijk 2,7 miljoen ton. De verbrande hoeveelheid afval is met vijf procent toegenomen tot 6,3 miljoen ton. Dit blijkt uit het rapport 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2009' van de werkgroep Afvalregistratie.

Minder gestort
Van het afval dat naar stortplaatsen wordt gebracht, wordt een groot deel daadwerkelijk gestort (netto gestort). De rest wordt nuttig toegepast voor milieubeschermende voorzieningen de stortplaats, zoals de topafdekking. Voor het tweede jaar op rij is sprake van een forse afname op het storten van afval. Het afgelopen jaar is netto 2,3 miljoen ton afval gestort. Dit is een afname van 22 procent ten opzichte van 2008, na een afname van 19 procent ten opzichte van 2007. Tegelijk is de hoeveelheid op de stortplaats nuttig toegepast afval afgenomen met 43 procent van 0,6 naar 0,3 miljoen ton. De hoeveelheid gestort brandbaar huishoudelijk- en bedrijfsafval is gedaald van 1,0 miljoen ton naar 0,4 miljoen ton. Ook het op de stortplaats brengen van grond is afgenomen.

Meer verbrand
De totale hoeveelheid verbrand afval is in 2009 met vijf procent gestegen naar 6,3 miljoen ton. De stijging komt door ingebruikname van uitbreiding van verbrandingscapaciteit bij Twence Afval en Energie in Hengelo. Huishoudelijk afval blijft met 2,9 miljoen ton de grootste afvalstroom die verbrandingsinstallaties verwerken, een stijging van twee procent ten opzichte van 2007.

Uitbreiding verbrandingscapaciteit
Op 1 januari 2010 beschikt Nederland, na sluiting van AVR Rotterdam met een verbrandingscapaciteit van 0,4 miljoen ton, over een verbrandingscapaciteit van 6,8 miljoen ton. Hierin is de E.ON-installatie in Delfzijl met een capaciteit van 0,3 miljoen, die eind 2009 is gaan proefdraaien, al meegenomen. Verder zijn er nog verschillende initiatieven voor uitbreiding van de verbrandingscapaciteit. Op dit moment wordt er nog gebouwd voor maximaal 0,6 miljoen ton. Verdere uitbreiding van capaciteit is niet gepland. Dit is in een convenant overeengekomen tussen de sector en de minister van VROM. De totale vergunde capaciteit komt, als alle initiatieven gerealiseerd zijn, op 7,4 miljoen ton.

Figuur bij WAR-rapport 2009

Minder gft-afval verwerkt
De verwerking van gft-afval is in 2009 met twee procent afgenomen tot
1,3 miljoen ton. De verwerking van andere organische stromen bij de verwerkers is bijna 0,2 miljoen ton. Dit betreft voornamelijk grof tuin- en plantsoenafval en overige organische stromen, die ook bij groencomposteerders afgezet worden. Er is in 2009 meer gft-afval verwerkt in vergistingsinstallaties. In 2009 is 0,1 miljoen ton vergist. Dit kan nog verder toenemen gezien de nu vergunde capaciteit van 0,6 miljoen ton.

Werkgroep Afvalregistratie
De Werkgroep Afvalregistratie inventariseert jaarlijks de hoeveelheid verbrand, gestort en gecomposteerd afval en de slibverwerking in Nederland. In de Werkgroep participeren het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), het Inter Provinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Afvalbedrijven en de taakvelden Bodem+ en Uitvoering Afvalbeheer van Agentschap NL. De gegevens zijn vastgelegd in het rapport 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2009'. In het rapport is de verwerking van afval getalsmatig weergegeven. De gegevens van de Werkgroep gelden als landelijk uitgangspunt en worden onder meer gebruikt voor de monitoring en evaluatie van de uitvoering van het Landelijk afvalbeheerplan 2009-2021 (LAP2). Een exemplaar van het rapport 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2009' is te downloaden vanaf deze site en op de website van de Vereniging Afvalbedrijven.
Wijzigingsdatum |

18-10-2010