Politie Hollands Midden

25 aanhoudingen vanwege rijden onder invloed in het afgelopen weekend

opblaas BOB Hollands Midden, 18-10-2010 o Politie Hollands Midden heeft het afgelopen weekend vijfentwintig aanhoudingen verricht op verdenking van het rijden onder invloed. Voor een deel betrof het hier aanhoudingen bij gerichte alcoholcontroles. De overige aanhoudingen waren het gevolg van gemaakte verkeersovertredingen en veroorzaakte materiële schade. In alle gevallen werden processen-verbaal opgemaakt en rijverboden voor bepaalde tijd opgelegd. In een aantal gevallen werd het rijbewijzen ingevorderd.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk. Naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt, omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Vanwege de gevaren die alcoholgebruik in het verkeer met zich meebrengt, houdt de politie alcoholcontroles.

Hieronder een aantal voorbeelden van bestuurders die met teveel alcohol op werden aangehouden.

Geen verlichting Een 36-jarige man uit Hellevoetsluis werd op vrijdag 15 oktober omstreek 20.53 uur op de Zuidplaslaan in Nieuwerkerk aan den IJssel aangehouden omdat hij met zijn auto zonder verlichting in het donker reed. Uit de blaastest bleek dat hij mogelijk te veel had gedronken. Op het bureau bedroeg het resultaat van de ademanalyse 455 ug/l. Ook in 2007 was hij voor het rijden onder invloed aangehouden. Toen blies hij 577 ug/l. De politie heeft de man een rijverbod voor bepaalde duur opgelegd en proces-verbaal opgemaakt.

Bij een alcoholcontrole op de Industrieweg in Katwijk op 15 oktober werd omstreeks 21.05 uur een 36-jarige automobilist uit deze plaats aangehouden. Op het bureau gaf de ademanalyse 640 ug/l aan. Naast een proces-verbaal en een rijverbod van 7 uur werd het rijbewijs ingevorderd.

Twee autos geraakt Eveneens in Katwijk hield de politie op 17 oktober omstreeks 00.50 uur een 24-jarige inwoner van deze woonplaats op zijn huisadres aan nadat hij eerder in de Voorstraat in Noordwijk een verkeersongeval had veroorzaakt en daarna was doorgereden. Twee autos waren beschadigd. Het resultaat van de ademanalyse was 645 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Derde keer onder invloed Een alcoholcontrole op de Nieuwe Zeeweg in Noordwijk op 16 oktober resulteerde omstreeks 00.26 uur in de aanhouding van een 47-jarige man uit deze plaats. Het resultaat van de ademanalyse op het bureau was 460 ug/l. Dit was niet de eerste keer dat hij op verdenking van het rijden onder invloed werd aangehouden. Ook in 2007 en 2008 was dit het geval, waarbij respectievelijk waarden van 620 ug/l en 640 ug/l werden gemeten. Naast een proces-verbaal werd ook een rijverbod van vier uur opgelegd.

Aanrijding Op 17 oktober omstreeks 01.00 uur werd een 35-jarige automobilist uit deze woonplaats na het veroorzaken van een aanrijding op de Northgodreef aangehouden. De ademanalyse gaf 590 ug/l aan. De man kreeg naast een proces-verbaal een rijverbod van 6 uur opgelegd. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Op 17 oktober omstreeks 04.35 uur werd aan de Dobbedreef in Leiden een 21-jarige inwoner van deze plaats aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De ademanalyse op het bureau gaf een resultaat van 630 ug/l. Als beginnend bestuurder werd zijn rijbewijs ingevorderd en een rijverbod voor 9 uur opgelegd.

Twee aanhoudingen Een 18-jarige berijder van een snorfiets werd op 16 oktober omstreeks 20.55 uur op de Kees Musterstraat te Alphen aan den Rijn aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De ademanalyse gaf 525 ug/l aan. Omdat hij zijn rijbewijs niet bij zich had, bood zijn neef, die hem vergezelde aan dit wel even thuis te gaan halen. Omdat ook hij gedronken had, kreeg hij van de politie de uitdrukkelijke waarschuwing niet de snorfiets te gebruiken. Hij heeft zich hieraan niet gestoord en werd daarop bij aankomst op het huisadres van zijn neef ook aangehouden. De ademanalyse gaf bij hem 570 ug/l als resultaat. Vervolgens werden de rijbewijzen ingevorderd en rijverboden opgelegd.