Gemeente Hoogeveen

Open dag Watervlo groot succes!

De open dag van educatieschip de Watervlo op 16 oktober is een groot succes gebleken. Bij het sluiten van de deuren om 16:00 uur hebben meer dan 300 mensen een kijkje genomen op 'de varende klas'!

Watervlo-3 klein De loopplank werd klaargelegd en vanaf 10:00 uur mocht iedereen een kijkje nemen op dit leuke schip. Hoewel de ochtend fris, bewolkt en winderig begon lieten weinig mensen zich daardoor afschrikken. Kinderen konden samen met hun ouders het hele schip door lopen en onderweg allerlei leuke spelletjes en proefjes doen. Zo werden zij bij binnenkomst welkom geheten door koning Neptunus en mochten zij even verderop watergeluiden raden. Beneden in het oude ruim waren nog meer spelletjes te doen en hier leerden de kinderen waar het water vandaan komt, hoeveel ze dagelijks gebruiken en wat er met het vieze water gebeurt. Ook was een ritje in de duikboot mogelijk waarin getoond werd hoe de onderwaterwereld er uit ziet. Als laatste kregen kinderen in groepjes les van de 'waterprofessor'. Met kleuren, zuuren en poeders werd duidelijk gemaakt welke samenstellingen water allemaal kan hebben. Natuurlijk lag er bij het verlaten van het schip voor iedereen een kleinigheidje klaar.

Om 13:00 uur werd bij het schip door de voorzitter van hengelsportvereniging 'Het vette Baarsje' het startsein gegeven voor de jeugdviswedstrijd. Speciaal voor de gelegenheid werd deze wedstrijd door 'Het vette Baarsje' Watervlo-4 klein georganiseerd. Leden van verschillende verenigingen konden zich hier op inschrijven en in totaal hebben 12 jeugdleden hier gehoor aan gegeven. Met het geven van het startsein brak ook de zon uitbundig door. Dat maakte het vissen in de harde wind nog enigzins aantrekkelijk. Na anderhalf uur vissen bleek er een gedeelde 1e plaats te zijn. Bij de prijsuitreiking op het schip kregen winnaars Remon Booy en Wendy Hut uit handen van de gemeente een mooie nieuwe hengel en een viskoffer cadeau! Verder was er voor alle andere vissers ook een leuke kleine prijs. Uiteindelijk werden alle vissers getrakteerd op een welverdiend bordje friet met een snack bij restaurant de Molenhoeve.

Tegelijkertijd met het schip was ook de nabijgelegen rioolwaterzuivering van waterschap Reest en Wieden opengesteld. Speciaal voor de gelegenheid pendelde een paardentram tussen het schip en de zuivering heen en weer om geïnteresseerden op beide locaties te brengen. Op de zuivering werden video's over riool en zuivering getoond en regelmatig konden mensen aansluiten bij één van de rondleidingen over het terrein. Hoewel hier iets minder mensen kwamen mag ook hier met bijna 200 bezoekers gesproken worden van een succesvolle dag!

Watervlo-1 klein De Watervlo ligt nog t/m 20 oktober afgemeerd in Echten. Tot die tijd zullen nog 10 basisschoolklassen les krijgen op het schip. Het schip zal na Echten verder nog Meppel, Coevorden en Emmen aandoen in haar reis door Drenthe. De Watervlo in Echten is georganiseerd door de gemeenten Hoogeveen en De Wolden en waterschap Reest en Wieden.

Kijk ook eens op: www.watervlo.eu