Provincie Utrecht

Máxima luidt keizerlijke klok

Prinses Máxima heeft vrijdagochtend de tentoonstelling SingSong, Schatten uit de Verboden Stad in Museum Speelklok in Utrecht geopend. De prinses stelde zelf de eerste keizerlijke klok uit de Verboden Stad in werking.

De tentoonstelling is de kroon op het werk van een driejarige restauratiesamenwerking tussen het Palace Museum uit de Verboden Stad en Museum Speelklok. Voor het eerst in de geschiedenis zijn de keizerlijke klokken buiten de landsgrenzen van China éénmalig te zien en te horen in Utrecht tot 28 februari 2011.

De pagodeklok die de prinses in werking stelde telt vijf verdiepingen, met daken die behangen zijn met belletjes en versierd met guirlandes en imitatie-edelsteen. De pagodeklok schoof telescopisch uit elkaar tot een hoogte van bijna 2 meter. Na de openingshandeling presenteerden Vera Carasso, directeur Museum Speelklok en Ji Tian Bin, plaatsvervangend directeur van het Palace Museum, de ruim twintig exotische klokken van de Chinese keizer aan de prinses. Medewerkers van beide musea gaven de prinses daarna een kijkje achter de schermen van de samenwerking met en de cultuuruitwisseling tussen Beijing en Utrecht.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11