Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T - 11 oktober 2010

De toekomst van de universaliteit van Mensenrechten

Openingslezing SID-Lezingenserie 2010-2011 "Global Values in a Changing World"

Lezing door Prof. Dr. Willem van Genugten (Universiteit Tilburg)

Zijn de universele rechten van de mens wel zo universeel als in het Westen algemeen wordt aangenomen? Wat betekent het voor de universaliteit van mensenrechten dat in andere delen van de wereld autoritaire systemen bestaan die heel anders met het idee van menselijke waardigheid omgaan? Willem van Genugten, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Tilburg, zal hierop ingaan in de openingslezing van de SID NL-Lezingenserie 2010-2011 "Global Values in a Changing World", die op 18 oktober plaatsvindt in het Auditorium van de Vrije Universiteit, Amsterdam.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd in 1948 aangenomen als een voor zichzelf sprekend kader voor de relatie tussen de staat, individu, en gemeenschap. Maar wat ligt er in het verschiet nu er in andere delen van de wereld modellen bestaan die mensenrechten en democratie op een heel andere manier benaderen? Het Chinese model van snelle ontwikkeling in combinatie met een autoritair politiek systeem biedt een andere kijk op mensenrechten. In Afrika streven autoritaire leiders als Museveni, Kagame en Mugabe steeds vaker naar het presidentschap voor het leven. Deze ontwikkelingen zijn een uitdaging voor het waarborgen van mensenrechten wereldwijd. In de openingslezing van de SID-Lezingenserie 2010-2011 met dit jaar als thema 'Global Values in a Changing World: Synergy of State and Society in a Globalized World' gaat Professor Willem van Genugten in op de vraag: wat is de toekomst van de Universele Rechten van de Mens?

Willem van Genugten is hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Tilburg en tevens voorzitter van de Commissie Mensenrechten van de Adviesraad Internationale Vraagstukken.



Ingezonden persbericht