Gemeente Eijsden

Koninklijke Onderscheidingen

Op 15 oktober 2010 heeft de burgemeester van Eijsden, mevrouw M.H.E. Pelzer een tweetal Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan de heren W.F.M. Jeukens en H.J.L.M. Boersma.

De uitreiking vond plaats tijdens de receptie bij gelegenheid van het 35-jarig jubileum van de Stichting Eijsdens Verleden en de feestelijke opening van de tentoonstelling over Eugene Dubois, de in Eijsden geboren Nobelprijswinnaar en de jubileumtentoonstelling Monumentaal Eijsden.

De heer W(illy).F.M. Jeukens, 64 jaar (Lid in de Orde van Oranje).

De Stichting Eijsdens Verleden heeft tot doel onderzoek te doen naar de historie van de gemeente, mede van de cultuur, in de breedste zin en mogelijkheden te creëren en te realiseren om de resultaten daarvan uit te dragen. De Stichting levert daarmee tevens basismateriaal voor de geschiedschrijving van de gehele provincie.

De heer Willy Jeukens vervult al 32 jaar lang een belangrijke initiërende, stimuleren-de en coördinerende rol binnen de Stichting Eijsdens Verleden en is op vele fronten zeer actief. Als lid van de redactie vervult hij de taak van primus inter pares. Hij was betrokken bij vele publicaties en uitgave van boeken.
Zeker zijn bijdrage aan de totstandkoming van het boek "Blomme, Meziek en Leefde" van Willy Theunissen is van grote waarde, mede in het kader van het behoud van Limburgse dialectvormen. Dit geldt zeker ook voor de uitgave van het Molenboek, een boek over de geschiedenis van watermolens en Eijsdens historisch erfgoed.

Hij wordt getypeerd als een expert op het gebied van taal, niet alleen de Nederlandse taal maar zeker ook de kennis van het Eijsdens dialect. Tevens heeft hij een belangrijke rol gehad bij de inventarisatie van Eijsdense woorden, de vastlegging van de grammatica en de spelling van dit dialect. Zijn gevoel voor taal is heel bijzonder.

Mede door zijn inzet heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van het historisch en cultureel erfgoed van de gemeenschap Eijsden.

De heer H(enk).J.L.M. Boersma, 52 jaar (Ridder in de Orde van Oranje Nassau).

Als directeur van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap te Maastricht is de heer Boersma in zijn vrije tijd, in het verlengde van zijn functie, maar evenzeer daarbuiten actief (geweest) voor diverse verenigingen en organisaties. Vooral de Stichting Eijsdens Verleden neemt een belangrijke plaats in. Hij was in 1975 medeoprichter, sindsdien bestuurslid, een tweetal periodes secretaris en vanaf 1999 voorzitter van deze, voor Eijsden zo waardevolle, stichting. Hij wordt gezien als de drijvende kracht achter deze stichting en stimuleert onder meer samenwerking met andere verenigingen. Hierdoor biedt de stichting een breed palet aan activiteiten aan, naast publicaties over historie en cultureel erfgoed van de gemeente Eijsden, ook tentoonstellingen, voordrachten en films. Voorts heeft de gedecoreerde diverse boeken en talrijke publicaties uitgegeven.

De inzet van de heer Boersma voor de Stichting Eijsdens Verleden is enorm. Sedert de oprichting, 35 jaar geleden is hij in diverse bestuursfuncties steeds zeer actief geweest en heeft hij vele artikelen gepubliceerd.
Door zijn onvermoeibare inzet voor de Stichting Eijsdens Verleden is er thans heel veel informatie beschikbaar over de geschiedenis van Eijsden. Zijn werk in deze is van onschatbare waarde.

Naast zijn tomeloze inzet voor de Stichting Eijsdens Verleden is betrokkene op regionaal niveau voor diverse andere organisaties op het gebied van historie en behoud van cultureel erfgoed actief zoals uit onderstaande opsomming blijkt:

* bestuurslid (secretaris en vice-voorzitter) van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Zuid-Limburg (1994-2003);
* secretaris van de Stichting Vrienden Regionaal Historisch Centrum Limburg
(2004-heden);

* penningmeester van de Stichting Maaslandse Monografieën (2007-heden);

* bestuurslid van de Stichting
Vrienden van Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (2009-heden).

Daarnaast is de heer Boersma veelvuldig actief op het gebied van het geven van lezingen en voordrachten over regionale geschiedenis en genealogie.

Ook op het terrein van het jeugd- en jongerenwerk, de volkscultuur en het onderwijs kan menige vereniging en instantie op zijn inzet rekenen.