Gemeente Lingewaard


Lancering project Verdronken dorpen

Op zondag 17 oktober 2010 is in fort Pannerden met trots de publicatie Verdronken dorpen in Gelderland gepresenteerd door Cultuurpact Rond Arnhem en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. De schrijvers Jan en Sanne Terlouw signeerden de eerste exemplaren die ter plekke werden uitgereikt aan de wethouders van de betrokken gemeenten.

Met het project Verdronken dorpen wordt bekendheid gegeven aan de vergeten geschiedenis van Gelderse dorpen die door overstromingen uit het landschap zijn verdwenen.
De bekende auteurs Jan en Sanne Terlouw schreven een liefdesgeschiedenis, een verhaal over de macht van het water en de verhalen over zes Verdronken dorpen in het bijzonder. De publicatie bevat tevens twee fietsroutes die langs de bijzondere plaatsen leiden. Het boekje Verdronken dorpen in Gelderland is te verkrijgen bij de grote VVV-kantoren, enkele VVV-agentschappen en de betere boekhandel in de regio.
De verschijning van het boekje is de aftrap van een groter cultuurtoeristisch project: in de zomer van 2011 is op de locatie van zes Verdronken dorpen belevingskunst te zien.

Dat Nederland een bijzondere geschiedenis heeft met water en overstroming is algemeen bekend. Toch zijn er maar weinig mensen die weten dat dit ook voor de regio Arnhem Nijmegen geldt. En dat terwijl alle grote rivieren van ons land juist door dit gebied stromen. Zij zorgen al eeuwenlang niet alleen voor prachtig landschap maar ook voor huiveringwekkende gebeurtenissen. Met Verdronken dorpen worden beide aspecten onder de aandacht gebracht.

Verdronken Dorpen wordt in opdracht van Cultuurpact Rond Arnhem uitgevoerd door het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Met Cultuurpact zetten de provincie Gelderland, gemeenten en het kenniscentrum Kunst en Cultuur Gelderland zich samen in voor versterking van kunst en cultuur in de regio. Cultuurpact Rond Arnhem bestaat uit de gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar. Zie www.cultuurpact.nl

Jan en Sanne Terlouw
Jan Terlouw, natuurkundige, is vooral bekend om zijn jeugdboeken en zijn politieke carrière. Hij was o.a. Commissaris van de Koningin in Gelderland tijdens het hoogwater van 1995. Zijn dochter Sanne Terlouw is schrijfster. In 2008 verscheen haar roman Het Rozeneiland. Samen publiceerden ze inmiddels vijf literaire thrillers over het speurdersduo Reders & Reders.

(Geplaatst: 18 oktober 2010)