Gemeente Grootegast


Burgemeester Tasman District Richard Kempthorne herkozen

Richard Kempthorne heeft met grote overmacht zijn burgemeesterszetel weten te behouden in het Tasman District in Nieuw Zeeland, sinds 1992 de zustergemeente van de gemeente Grootegast.

Zijn opponenten, de gepensioneerde boer uit Murchison Ted O'Regan (4640 stemmen) en milieuactiviste Victoria Davis uit Golden Bay (2438 stemmen) konden niet tippen aan de 8373 stemmen voor Kempthorne. Het Tasman District is sinds 1992 een zustergemeente van Grootegast. Een burgemeester wordt daar tegelijk met de rest van de gemeenteraad gekozen voor een periode van 3 jaar. En eenieder voert daar persoonlijk campagne, partijen kennen ze niet.

Gedurende zijn campagne voor zijn tweede termijn als burgemeester wist Richard Kempthorne zich verzekerd van de stemmen van de belastingbetalers. "Ik geloof dat ik niet echt verrast was, maar ik ben erg dankbaar en onder de indruk van het resultaat," aldus een blije Richard Kempthorne met zijn vrouw Jane (foto). Hij verheugt zich erop om zijn rol als burgemeester voort te zetten.

De gemeenteraad van Tasman District heeft nu drie nieuwe leden, naast de 10 die herkozen zijn. Donderdag 14 oktober vond het afnemen van de eed plaats in de raadszaal te Richmond. De nieuwe gemeenteraad staat voor een aantal belangrijke onderwerpen. Zo ligt er een petitie om het Tasman District en de aangrenzende gemeente Nelson samen te voegen. De petitie heeft het noodzakelijk aantal handtekeningen verzameld om de autoriteiten te dwingen om een voorstel te doen voor een heringedeelde gemeente Nelson/Tasman. Als het voorstel gereed is, worden de kiezers gevraagd om hun stem uit te brengen voor of tegen de samengevoegde gemeente. In beide districten is een meerderheid van stemmen nodig om samenvoeging te laten doorgaan. Burgemeester Kempthorne vertelde dat er tijdens bijeenkomsten gedurende de verkiezingscampagne 'erg weinig tot geen steun' was voor het samenvoegen van de beide gemeenten.