Gemeente Veere


Nieuws

Ontwikkelingsvisie Vrouwenpolder

Veere wil verder met de planologische ontikkelingen van Vrouwenpolder. Een verbeterde ruimtelijke kwaliteit van het dorp zal de leefbaarheid, werkgelegenheid, fysieke en sociale veiligheid en de woningbouw positief beïnvloeden

In 2008 gaven ondernemers en de Dorpsraad Vrouwenpolder aan, dat er behoefte was aan een structurele verbetering van de ruimtelijke vormgeving van de dorpskern. De bebouwing van Vrouwenpolder heeft te weinig samenhang, de toeristische infrastructuur van het dorp heeft een facelift nodig en de kwaliteit en omvang van de voorzieningen zou onder druk staan als gevolg van de voorspelde bevolkingskrimp. De speciaal voor dit project opgerichte Denktank Vrouwenpolder kwam in 2009 met een eindrapport Kust.....Rust' . De uitwerking hiervan vindt plaats door het maken van een dorpsplan Vrouwenpolder. Onder regie van de gemeente en met behulp van externe deskundigen. De lange historie van deze visieontwikkeling en de teleurstellingen hierover in het verleden, eisen een snelle aanpak.

Het college wil het te ontwikkelen dorpsplan fasegewijs en voor een deel nog voor 2014 uitvoeren en op onderdelen onderzoeken. In principe loopt de uitvoering tot 2020 De gemeente beperkt zich tot het (her)inrichten van de openbare ruimte. Ondernemers en inwoners dragen zorg voor de verbeteringen en aanpassingen aan bestaande gebouwen.

Het gaat met name om de uitstraling van het centrumgebied (Dorpsdijk, Monnikendijk en Fort den Haakweg). De entree van het dorp vanaf de rotonde aan de N57 en daarmee samenhangende verkeersproblematiek. Het dalende aantal inwoners en de woningbehoefte waarbij er een duidelijke samenhang is met de op te stellen woonvisie en de structuurvisie voor de hele gemeente Veere. Er zijn te weinig verbindingsmogelijkheden tussen het dorp en het Nationaal Landschap om te wandelen, te fietsen en paard te rijden rond Vrouwenpolder. Er zal geen onderzoek worden gedaan naar de haalbaarheid van een binnenhaven.