Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

400 Nieuwe brieven van Willem van Oranje

De digitaal toegankelijke database met correspondentie van Willem van Oranje is nu uitgebreid met bijna 400 nog niet eerder gepubliceerde brieven. De brieven zijn gevonden door aanvullend onderzoek in archieven in Frankrijk en Duitsland. Deze voor het eerst getraceerde brieven gaan bijvoorbeeld over het 'oorlogsjaar' 1568 en over de inkomsten en uitgaven van de prins over de periode juni 1572-maart 1573. De volledige database met ruim 13.000 brieven en documenten is vrij toegankelijk via de website van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING), www.inghist.nl.

Het ING is in 1969 gestart met het onderzoek dat zou uitmonden in de databank die sinds 2005 op internet is te vinden. Daarbij zijn de meer dan dertienduizend documenten voorzien van datum, plaats van verzending, openingsregel en een beknopte duiding van het document. De documenten zijn, voor zover dat mogelijk was, als afbeelding gedigitaliseerd.

Nu is een aanvulling gerealiseerd met 400 nieuwe brieven. Ook zijn van de opgenomen documenten afbeeldingen toegevoegd of oudere versies door betere versies vervangen. Tevens zijn bij de brieven links aangebracht naar de door het ING gedigitaliseerde Correspondance de Guillaume le Taciturne van M. Gachard en de Archives ou Correspondance inédite de la maison dOrange-Nassau van G. Groen van Prinsterer.

De databank geeft een overzicht van de bewaard gebleven brieven aan of van Willem van Oranje (1533-1584), gebaseerd op onderzoek in 200 archieven en bibliotheken in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Polen, Spanje, Vaticaanstad, Zweden en Zwitserland. Behalve brieven bevat de databank ook commissies, rekesten, instructies en redevoeringen. Er is nader onderzoek mogelijk naar de internationale contacten van Willem van Oranje, die binnen de Nederlanden en de betrekkingen van de prins met zijn Duitse familie en andere (aan)verwanten.

Gebruikmakend van de databank heeft Eric Swart in zijn dissertatie Krijgsvolk. Militaire professionalisering en het ontstaan van het Staatse leger, 1568-1590 (2006), aangetoond dat Willem van Oranje een veel bekwamer militair was dan historici tot dusverre hebben aangenomen.

De volledige database is te vinden op de website van het ING, http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/WVO

Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag

---

Noot voor de redactie,