IKON

P E R S B E R I C H T

Prestigieuze prijs voor maatschappelijk relevante mediaproductie

IKON-serie ŽLUXŽ wint Erasmus EuroMedia Award

De tv-serie ŽLUX: Grote denkers over de toekomstŽ van de IKON heeft vrijdag 15 oktober in Wenen de prestigieuze Erasmus EuroMedia Award gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de Žmeest uitzonderlijke mediaproductieŽ die Europese waarden op het gebied van samenleving, cultuur/educatie en politiek voor het voetlicht brengt. LUX was één van de 38 genomineerde mediaproducties uit heel Europa. Uit Nederland waren ook de tv-series 'De oorlog' en '13 in de oorlog' van de NPS (nu NTR) genomineerd.

`Deze serie voldoet aan álle criteria van de Erasmus EuroMedia AwardŽ, oordeelde de jury, die een woordspeling met een bijbelcitaat gebruikte om haar waardering tot uitdrukking te brengen: ŽEurope needs to enlighten its horizon: fiat LUX!Ž (Er zij licht).

In de serie ŽLUX: Grote denkers over de toekomstŽ komen acht internationaal bekende denkers en schrijvers aan het woord over onze tijd, waarin het samenleven in een snel veranderende wereld onder druk staat. Zij doen dit aan de hand van vier thema's die wereldwijd spelen: mondialisering, diversiteit, moraal en verlangen naar verbondenheid.

Voor Ida Overdijk, eindredacteur Religie en Cultuur van IKON TV, is de prijs een bevestiging voor de urgentie van de serie. ŽIn het huidige debat over integratie geldt maar al te vaak het recht van degene die het hardst schreeuwt. Daarom is het zo goed om juist met deze denkers van wereldformaat de nuance op te zoeken. We kunnen ons laten inspireren door hun ideeën. Hun hoop en vertrouwen zijn een goed tegengif tegen het huidige onbehagen. Dat is van groot belang, niet alleen voor Nederland, waar we nu een rechtse regering hebben met steun van populisten, maar voor heel Europa. Deze prijs onderstreept dat.Ž

De Erasmus EuroMedia Award wordt jaarlijks uitgereikt door de European Society for Eductation and Communication (ESEC), voor uitzonderlijke mediaproducties gericht op Europese waarden (samenleving, cultuur/educatie en politiek). Meer informatie op www.euromediaawards.eu

www.luxmagazine.nl

Hilversum, 15 oktober 2010