Ingezonden persbericht


Clean Air Nederland start massale campagne tegen opheffen rookverbod horeca


- maatschappelijke organisaties steunen campagne actief -

Rotterdam, 18 oktober 2010 - Clean Air Nederland start vandaag een campagne om 100.000 steunbetuigingen te verzamelen tegen versoepeling van het rookverbod in de horeca. Deze campagne wordt actief ondersteund door veel maatschappelijke organisaties, zoals de landelijke artsenorganisatie KNMG, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, het Diabetesfonds en het Partnership "stop met roken"*. Steunbetuigingen kunnen via www.cleanairnederland.nl doorgegeven worden.

Aanleiding voor deze campagne zijn de kabinetsplannen, nota bene vermeld in het regeerakkoord, om in kroegen met een oppervlakte van minder dan 70 m2 het roken weer toe te staan.

"Deze plannen zullen ertoe leiden dat duizenden horecawerknemers weer een rokerige, ongezonde werkplek krijgen, en dat bezoekers weer ongewild in de rook staan. Bovendien wordt de handhaving van het rookverbod zeer lastig door ingewikkelde wetgeving, en er zal oneerlijke concurrentie tussen horecaondernemers ontstaan", aldus Van den Oetelaar van Clean Air Nederland.

Vanaf vandaag kunnen bezoekers, werknemers en ondernemers in de horeca hun steun voor deze campagne geven op het meldpunt op de website www.cleanairnederland.nl . Dagelijks wordt het aantal steunbetuigingen bijgehouden en gepubliceerd. Deelnemende maatschappelijke organisaties zullen hun achterban actief vragen om deze campagne te steunen.

Clean Air Nederland verwacht de 100.000 steunbetuigingen al op korte termijn te kunnen aanbieden aan de nieuwe Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. "Zo zullen we het kabinet snel en krachtig duidelijk maken dat deze onzinnige maatregel meteen weer uit het regeerakkoord geschrapt kan worden" aldus Van den Oetelaar. "Er is geen enkel draagvlak voor dit kabinetsbeleid, en dat zal Clean Air Nederland ondubbelzinnig aantonen met deze campagne".