Ingezonden persbericht


persbericht

Visa steunt mondiale rechtshandhavingactie tegen illegale online apotheken

Visa Europe heeft steun verleend aan de INTERPOL-onderzoeken om illegale online apotheken te sluiten

18 oktober 2010 - Visa Inc. (NYSE: V) en Visa Europa hebben vandaag hun steun bekendgemaakt aan 'Operatie Pangea III,' een mondiale rechtshandhavingactie die wordt gecoördineerd door INTERPOL en die is gericht tegen de online verkoop van namaak- en illegale medicijnen. De actie heeft wereldwijd geleid tot arrestaties en de inbeslagneming van duizenden mogelijk schadelijke medicijnen. De rechtshandhavingactie vond plaats tussen 5 en 12 oktober 2010 in meer dan 40 landen en is de grootste in haar soort ter ondersteuning van de Internationale taskforce tegen de vervalsing van medische producten (IMPACT). Visa Inc. en Visa Europa hebben met de douaneautoriteiten, toezichthouders en internetaanbieders wereldwijd de handen ineengeslagen om steun en informatie te bieden aan het onderzoek, met als doel de ordehandhavers in staat te stellen gevallen van illegaal medicijnverkoop bloot te leggen en voor het gerecht te brengen. 'Dit is een heldere boodschap aan alle illegale online apotheken wereldwijd: er kan niets meer worden geleverd,' aldus Michael E. Smith, hoofd mondiale risico's bij Visa Inc.: 'Al opereert het merendeel van de aanbieders van e-commerce legaal, er zijn enkele online apotheken die illegale namaakproducten verkopen, die de volksgezondheid in gevaar brengen en die met hun zwendelpraktijken het vertrouwen in het betalingssysteem ondermijnen. Wij werken daarom samen met ordehandhavers als INTERPOL en geven onze steun aan cruciaal onderzoek om te voorkomen dat illegale activiteit de integriteit van ons Visa-betalingssysteem aantast en de kaarthouders schaadt.' 'Visa beschikt over een raamwerk waarbinnen financiële instellingen die met online verkopers werken, verplicht zijn ervoor te zorgen dat alle e-commerce transacties legaal zijn,' zegt Stanley Skoglund, senior vice-president betalingssysteemrisico's bij Visa Europe: 'Het zijn echter rechtshandhavingacties zoals Operatie Pangea III die het grootste effect hebben op illegale apotheken die in potentie schadelijk zijn voor de klant. Wij zijn verheugd dat wij op deze manier INTERPOL kunnen steunen en kunnen bijdragen aan deze rechtshandhavingactie teneinde het probleem van illegale medicijnverkoop in te dammen.' In het spoor van Operatie Pangea III hebben Visa Inc. en Visa Europe financiële instellingen die klant van Visa zijn, herinnerd aan de regels die hen verplichten dat zij de verkooppraktijken van bij hen aangesloten verkopers controleren en trachten illegale transacties te voorkomen. Visa legt geen beperkingen op aan specifieke goederen of diensten die door Visa-kaarthouders worden aangeschaft of die door verkopers die Visa kaarten accepteren, worden verkocht. Elke transactie zal echter zowel in het land van de koper als in het land van de verkoper moeten voldoen aan de vigerende wetgeving. # # # #

Over Visa Europa
Er zijn ruim 399 miljoen debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van ¤ 1,4 trriljoen in de twaalf maanden voorafgaande aan maart 2010. 11,2% Van alle consumentenaankopen bij verkooppunten in Europa wordt met een Visa-kaart gedaan, waarvan meer dan 70% met een Visa debet betaalkaart.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.000 Europese banken wordt beheerd en is opgericht in juli 2004. In oktober 2007 is Visa Europa, door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwige licentie, volledig onafhankelijk geworden van het wereldwijde Visa Inc. Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel inspelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken en hun klanten; kaarthouders en retailers. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Bovendien is het Visa/Plus betaalautomaatnetwerk één van 's werelds grootste netwerken dat in meer dan 200 landen toegang biedt tot contant geld in de lokale munteenheid.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl en www.visaeurope.com.

-----------------------------------



Ingezonden persbericht