Ingezonden persbericht


Bankspaarhypotheken zijn niet flexibeler

Rabobank OpbouwHypotheek scoort op prijs en flexibiliteit

Uit het derde MoneyView Special Item, de maandelijks verschijnende gratis publicatie waarin MoneyView telkens een deelmarkt van de financiële dienstverlening centraal zet, blijkt dat bankspaarhypotheken gemiddeld niet flexibeler zijn dan de ouderwetse spaarhypotheekverzekeringen. MoneyView onderzocht hiertoe ruim 100 spaarhypotheken, zowel bankspaarproducten als verzekeringsproducten, op 60 flexibiliteitscriteria en komt tot de conclusie dat er binnen de 10 meest flexibele producten maar één bankspaarhypotheek voorkomt . Bankspaarproducten heten goedkoper én flexibeler te zijn dan de verzekeringsproducten waarmee ze concurreren. Flexibeler zijn de bankspaarproducten gemiddeld genomen niet: daar wint de verzekering het toch over het algemeen. Met name als het gaat om de (tussentijdse) aflossingsmogelijkheden van de hypotheek bieden verzekeringen over het algemeen méér mogelijkheden dan de bankspaarvarianten. Gemiddeld genomen zijn bankspaarhypotheken wél goedkoper: van de 10 goedkoopste spaarhypotheken is er slechts één verzekering: de SKP SpaarBeter Hypotheek van De Hypotheker. MoneyView rekende om tot deze conclusie te komen 132 fictieve klantprofielen door voor alle onderzochte producten.

MoneyView Productrating

Het Special Item Spaarhypotheken start met de MoneyView ProductRating, het 'sterrensysteem' waarbij MoneyView financiële producten beoordeelt op prijs en kwaliteit van de voorwaarden en dekkingen.

5-sterren producten 'Prijs'

. De Hypotheekshop Hypotheekshop Netto Plus (DL)
. De Hypotheker SKP SpaarBeter Voordeelhypotheek
. De Hypotheker SKP ZekerPlus Budget Hypotheek
. Delta Lloyd ZekerPlus-Budget Hypotheek
. Delta ZekerPlus-DrieSterrenHypotheek
. Hypodomus Diamant Budget ZekerPlus Hypotheek 1
. Hypodomus Diamant Driesterren ZekerPlus Hypotheek 1
. Nationale-Nederlanden BankSpaar Plus Basisvariant Hypotheek
. Rabobank OpbouwHypotheek

5-sterren producten 'Kwaliteit'
. ABN AMRO Spaargroeihypotheek
. Acadium Bastion Spaarhypotheek
. AEGON Spaarhypotheek

. De Hypotheker SKP Oosteroever Flex Spaarhypotheek
. Florius Profijt 12 SpaarVast Hypotheek
. ING Maatwerkhypotheek

. ING Voordeelrente Maatwerkhypotheek
. Obvion Spaarhypotheek

. Rabobank OpbouwHypotheek
. Syntrus Achmea Vastgoed SpaarComfort Hypotheek

Opvallend is dat de Rabobank Opbouwhypotheek het enige product is dat zowel op prijs als op flexibiliteit de volle 5 sterren scoort. Bij de totstandkoming van de prijsanalyse voor de spaarhypotheken zijn132 klantprofielen doorgerekend en geanalyseerd op basis van netto maandlasten. De uitgangspunten van de profielen variëren in hypotheekbedrag, leeftijd, looptijd, aantal verzekerden, rookgedrag, rentevastperiode en type verstrekking (NHG of 125% van de executiewaarde). Bij bankspaarproducten is aangenomen dat voor de dekking bij overlijden een 5% annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt gesloten bij de goedkoopste aanbieder voor het betreffende profiel.

Over MoneyView en het Special Item

MoneyView is het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners. MoneyView volgt op dagelijkse basis de productontwikkelingen op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken, schadeverzekeringen, inkomensverzekeringen, beleggingsproducten en bancaire producten. Met producten als de ProductManager, Advisa Online en AeQuote Online biedt MoneyView productvergelijkings- en benchmarkoplossingen voor banken, verzekeraars en adviseurs. In het gratis MoneyView Special Item worden op maximaal 4 A-tjes de belangrijkste markt- en productontwikkelingen op een rij gezet en wordt de MoneyView ProductRating toegekend. Met het Special Item biedt MoneyView aanbieders en adviseurs een beknopt en overzichtelijk marktoverzicht en productvergelijking in één. Het MoneyView Special Item is gratis te verkrijgen voor iedereen die zich aanmeldt op www.specialitem.nl.

Noot voor redacties

Voor meer informatie (