Ingezonden persbericht


Persbericht

Maandag 18 oktober 2010

Vrees voor terugkeer krappe arbeidsmarkt

Leidschendam - De weg omhoog lijkt gevonden voor de Metalektro. In de Arbeidsmarktmonitor van april konden we al melding maken van een positievere tendens. De instroom stijgt en de uitstroom daalt en bedrijven hebben positieve verwachtingen ten aanzien van de werkgelegenheid voor de tweede helft van het jaar. Keert hiermee binnen niet al te lange tijd de krapte op de arbeidsmarkt weer terug? Vooral het gebrek aan technisch geschoolde jongeren neemt namelijk toe.

Het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht onderzoekt in opdracht van A+O halfjaarlijks de actuele arbeidsmarktsituatie en benoemt trends en prognoses.

Breed inzetbaar
Het is een te voorbarige conclusie om te zeggen dat de branche al helemaal uit het dal geklommen is, maar bedrijven zullen rekening moeten houden en vooral moeten anticiperen op een hernieuwde krapte op de arbeidsmarkt. Deels komt dit voort uit de uitstroom door pensionering, deels door een aantrekkende economie. De komende vijf jaar verwachten de deelnemende bedrijven aan dit onderzoek een gemiddelde uitstroom van 5,5% van hun uitvoerende technici. Het actief werven van personeel en proberen het huidige personeel zo breed en flexibel mogelijk in te zetten, zijn maatregelen die bedrijven momenteel inzetten om de pensioenuitstroom en de te verwachten krapte zo goed mogelijk op te vangen.

Vacatures
Op dit moment levert het opvullen van vacatures nog geen echt grote problemen op. Dat blijkt uit de relatief korte periode dat de vacatures open staan. Een op de zeven bedrijven geeft echter aan al weer hinder te ondervinden bij het opvullen van vacatures. Zij kampen met te weinig sollicitanten of met sollicitanten die niet over de juiste competenties beschikken. Voor de toekomst zien bedrijven de volgende wervingsproblemen opdoemen: te weinig interesse in een technisch beroep, te weinig aanbod vanuit de technische opleidingen en te weinig sollicitanten met de juiste competenties.

Positief daglicht
Voor de toekomst blijven initiatieven om de sector in een positief daglicht te zetten hard nodig om instroom in de techniek te waarborgen. Vooral bij het vinden van uitvoerende technici vallen problemen te verwachten. Ook maatregelen om oudere werknemers langer en productief aan het werk te houden verdienen de nodige aandacht. Zeker wanneer de benodigde nieuwe aanwas op korte en middellange termijn van technisch geschoolde jongeren er eenvoudig niet blijkt te zijn.
---