Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
18 oktober 2010

Nieuw: ruim 150 kilometer wandelpaden met knooppunten tussen Schelde en Leie EERSTE WANDELNETWERK IN DE LEIESTREEK

Bij de afsluiting van de Week van het Bos en met het herfstverlof al in het vizier heeft Westtoer het eerste wandelnetwerk in de Leiestreek voorgesteld. Het is het vijfde wandelnetwerk in West-Vlaanderen. Het netwerk Land van Mortagne presenteert een mix van natuur en erfgoed in de vierhoek tussen Bellegem (Kortrijk), Moen (Zwevegem), Bossuit (Avelgem) en Spiere-Helkijn. Het netwerk van meer dan 150 kilometer en 120 knooppunten brengt wandelaars doorheen een glooiend landschap langsheen een 25-tal bezienswaardigheden. In iedere dorpskern is er een instappunt waar men zijn wandeling kan starten.

Het nieuwe wandelnetwerk kadert binnen het project 'MIRRA' van het Europese Interreg IV A-programma 'France-Wallonie-Vlaanderen'. In dit project willen de Franse en Vlaamse partners recreatie in het grensgebied verder ontwikkelen en promoten. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op het wandelen. Het nieuwe wandelnetwerk werd gefinancierd door de Europese Unie (EFRO), Toerisme Vlaanderen en Westtoer.

Het volledige netwerk omvat een gebied van meer dan 5.000 ha. In het zuiden vormt de Schelde de grens en in het oosten het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Er wordt in de brochure dan ook veel aandacht besteed aan de geschiedenis van het kanaal en aan het economische en recreatieve belang van beide waterwegen voor de regio. Typisch voor het Land van Mortagne zijn de eeuwenoude veldkapellen, elk met hun eigen verhaal van volksdevotie, en de vele imposante vierkantshoeves. Een andere troef in dit wandelnetwerk zijn de talrijke kerkwegels die in de regio nog aanwezig zijn. Deze autovrije tegelpaden of 'stapstenen' vormen van oudsher al de verbinding tussen dorp en platteland.

Naast de historische bossen zoals het Grandval- en het Argendaalbos, wordt in de brochure ook aandacht besteed aan recentere natuurparels zoals het Mortagne- en het Orveytbos en aan de natuurreservaten De Vaarttaluds en De Oude Spoorweg. De Trimaarzate, ooit een belangrijke economische ader en de dagelijkse treinverbinding voor duizenden grensarbeiders, vormt op vandaag de ruggengraat van het wandelnetwerk.

Het wandelnetwerk wordt uitgegeven in een handige brochure op scheurvrij en waterbestendig papier. Op de kaartzijde ontdek je alle paden en knooppunten en op de ommezijde wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste bezienswaardigheden in het gebied. Met het systeem van genummerde knooppunten wordt het netwerk in beide richtingen bewegwijzerd. Tussen de knooppunten wijzen doorverwijsborden naar het volgende knooppuntnummer. De wandelaar kan dus eindeloos combineren en zelf een traject kiezen in functie van afstand, startplaats, terrein, weersomstandigheden, enz.

Praktisch

De wandelnetwerkkaart kost ¤ 6,- en is ondder andere beschikbaar op de volgende adressen:


* WESTTOER, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels, T 050 30 55 00, info@westtoer.be,
www.fietsen-wandelen.be, www.toerisme-leiestreek.be


* HET TOLHUIS, Provinciaal Informatiecentrum, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge, T 0800 20 021, provincie@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be/informatiecentrum


* VVV WEST-VLAAMSE SCHELDESTREEK, Pompgebouw Bossuit, Doorniksesteenweg 402, 8583 Bossuit (Avelgem),
T 056 45 72 82, vvv.scheldestreek@skynet.be, www.westvlaamsescheldestreek.be


* TOERISME KORTRIJK, Begijnhofpark, 8500 Kortrijk, T 056 27 78 40, toerisme@kortrijk.be,
www.toerismekortrijk.be


* TOERISME SPIERE-HELKIJN
Oudenaardseweg 71, 8587 Spiere-Helkijn,
T 056 27 01 50, info@spiere-helkijn.be,
www.spiere-helkijn.be


* TOERISME ZWEVEGEM
Otegemstraat 52, 8550 Zwevegem,
T 056 76 55 70, gemeentebestuur@zwevegem.be,
www.zwevegem.be




Ingezonden persbericht