Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gedeputeerde Noord-Brabant ontvangt eerste exemplaar Hertogenpad: nieuw Lange-Afstand-Wandelpad door Brabant

De provincie Noord-Brabant is een nieuw Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) rijker. Het Hertogenpad voert letterlijk dwars door Brabant en laat wandelaars parels van natuurgebieden zien. Het pad is de opvolger van het Peellandpad ('s-Hertogenbosch-Roermond), uitgebreid met een verrassend traject tot aan garnizoens- en Nassaustad Breda. Het maakt dit 238 kilometer lange pad tot een combinatie van groen en gezellig. Op vrijdag 15 oktober ontving mevrouw Brigite van Haaften, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant in Breda het eerste exemplaar van de gids.

Terug naar de 13e eeuw
Met het Hertogenpad (LAW 13) keert de wandelaar terug naar de 13e eeuw, waarin hertogen de basis leggen voor Brabant en Limburg. Een tijd waarin Breda, 's-Hertogenbosch en Roermond tot bloei komen en de gegoede stand het volle Bourgondische leven viert. Maar het pad biedt ook een aaneenschakeling van prachtige natuurgebieden. Zodra de wandelaars Breda verlaten, wandelen ze direct door boswachterij Dorst, gevolgd door de wandelende woestijn van de Loonse en Drunense Duinen. Na 's-Hertogenbosch gaat de route dwars door de Bossche Broek, een ongerept natuurgebied ten zuiden van de Brabantse hoofdstad en volgen parels als de Maashorst, Nationaal Park De Groote Peel en het Leudal.

Drie extra stadswandelingen
In de bijbehorende gids komt Brabant dankzij heldere hoofdstukken en kernachtige kaders tot leven. Naast een ongemarkeerde variant door de Groote Peel zijn er in de gids stadswandelingen door Breda, 's-Hertogenbosch en Roermond opgenomen. Het Hertogenpad is een uitgave van het Wandelplatform en te bestellen via www.wandelnet.nl of verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel en VVV-kantoren, ISBN 978-90-71068-82-9, ¤ 16,90. Wie bij het plannen van een meerdaaggse tocht adressen voor een goede nachtrust zoekt, vindt daarvoor een actuele lijst op de pagina van het Hertogenpad op www.wandelnet.nl.

De route en gids kwamen tot stand dankzij financiële bijdragen uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied en de provincies Noord-Brabant en Limburg.