Regio Zoetermeer over op digitale overdracht ziekenhuispatiënt


HOOFDDORP, 20101018 -- 't Lange Land Ziekenhuis, Vierstroom en overige zorgpartners in de regio Zoetermeer gaan hun patiënten overdragen via het elektronische transferdossier POINT, Punt voor Overdracht, Informatie, Naslag en Transfers. Voor 't Lange Land Ziekenhuis is de inzet van POINT een belangrijk instrument om zijn doelstellingen veiligheid, kostenreductie en productieverhoging te realiseren.

In de regio Zoetermeer wordt door zowel `t Lange Land Ziekenhuis als Vierstroom al geruime tijd aandacht besteed aan het optimaliseren van de snelheid, kwaliteit en doelmatigheid van de transfer van patiënten. Ondersteuning in het transferproces door middel van de webgebaseerde toepassing POINT is bij uitstek de werkwijze waar de ketenpartners naar op zoek waren. "Primair willen wij onze bedden vullen en onze capaciteit zo goed mogelijk inzetten. Als ziekenhuis beogen we ervoor te zorgen dat patiënten op het juiste moment op de juiste plek zijn. In de praktijk is gebleken dat in dit proces op een aantal punten kwalitatieve en kwantitatieve verbeteringen zijn te realiseren. Ik verwacht met POINT efficiënt patiëntgegevens uit te wisselen, administratieve lasten te verminderen en verkorting van de ligduur te bereiken," aldus Paul Ansems, Voorzitter Raad van Bestuur bij 't Lange Land Ziekenhuis.

Productieverhoging door ligduurverkorting
Met POINT wordt de gehele keten vanaf de ziekenhuisafdeling, naar het transferpunt, CIZ en zorgaanbieder in één systeem bediend. Alle gegevens zijn digitaal beschikbaar voor de juiste persoon op het juiste tijdstip en op de juiste plaats. Hoewel POINT zich primair richt op administratieve processen, is het verbeteren van de processen in de hele transferketen van belang om uiteindelijk te bereiken dat patiënten zo snel én verantwoord mogelijk ontslagen worden, wat resulteert in een kortere verpleegduur. Dit strekt zich uit van het vaststellen van en toewerken naar een vermoedelijke ontslagdatum vóór of bij opname, tot het maken van afspraken met zorgaanbieders over overplaatsing en overdracht. De bewustwording bij medisch specialisten en verpleegkundigen van het belang van een vroeg ingezette ontslagvoorbereiding wordt binnen 't Lange Land Ziekenhuis gestimuleerd door de inzet van POINT op de verpleegafdelingen.

Patiëntenoverdracht buiten de regio,
De ingebruikname van POINT in de regio Gouda zal de samenwerking met de regio Den Haag en de regio Zoetermeer ten goede komen. Overdracht van patiëntgegevens voor nazorgaanvragen tussen de regio's kan nu geheel digitaal plaatsvinden. In de regio Den Haag worden al vier jaar patiënten via POINT overgedragen. Het project van POINT in de regio Gouda is opgestart in samenwerking met de regio Zoetermeer, waar sinds juli 2010 de transferaanvragen via POINT worden afgehandeld.





Ingezonden persbericht