Ingezonden persbericht



Zeist, 18 oktober 2010

300 jongeren bieden 100.000 handtekeningen aan in Brussel

Maandag 15 november bieden 300 Europese en Afrikaanse jongeren tijdens een jongerenconferentie een petitie over HIV en Aids aan de EU in Brussel. De Europese bewustwordingscampagne Act Positive - Aids Affects Us All wil de EU op het hart drukken dat ze hun beloften ten aanzien van het bestrijden van HIV en Aids in ontwikkelingslanden moet nakomen. De petitie vraagt de EU haar beloftes te houden en leiderschap te tonen op de gebieden preventie, zorg en behandelingen. Europarlementariër Silvana Koch neemt de petitie die ondersteund wordt met 100.000 handtekeningen in ontvangst. Daarnaast zullen de jongeren ook vijftien andere Europarlementariërs bezoeken om de petitie onder de aandacht te brengen. .

De afgelopen twee jaar heeft de bewustwordingscampagne Act Positive hard gewerkt om jongeren in Europa te informeren over de situatie rondom HIV en Aids in ontwikkelingslanden, en om hen te mobiliseren om er iets aan te doen. Zo zijn er maar liefst 100.000 handtekeningen verzameld om de petitie te ondersteunen. Daarnaast is er geld ingezameld met allerlei acties zoals politieke debatten, voetbalwedstrijden en volleybaltoernooien.

Ontwikkelingen
De Europese Unie heeft verschillende verdragen ondertekend, waaronder Universal Acces to All en de Millenniumdoelstellingen. Hiermee hebben de lidstaten aangegeven dat het bestrijden en het beperken van de verspreiding van HIV en Aids een topprioriteit is. Desondanks is de werkelijkheid weerbarstig. Er zijn nog grote verschillen tussen de beloften van de EU en de resultaten tot nu toe. Toch ziet Act Positive ook goede ontwikkelingen. In juli van dit jaar kwam UNAIDS met een rapport waaruit blijkt dat in een aantal risicolanden zoals Kenia, Botswana, Ethiopië, Malawi en Zimbabwe met name onder jongeren het aantal besmettingen sterk is afgenomen doordat zij op latere leeftijd met seks beginnen, minder partners hebben en vaker condooms gebruiken. Deze bemoedigende cijfers zijn voor Act Positive alle reden om de EU te blijven aansporen hun beloften waar te maken.

Jongerenconferentie over HIV en Aids
Het aanbieden van de petitie maakt onderdeel uit van de Act Positive Youth Conference. Dit is een jaarlijkse conferentie waar betrokken jongeren hun ervaringen en kennis over campagne voeren tegen HIV en Aids met elkaar delen. Er is een hoop fun, workshops en ontmoeting. Met name de ontmoeting tussen de Europese en Afrikaanse jongeren maakt grote indruk op de jongeren. De conferentie die dit jaar in Nederland (Austerlitz) wordt gehouden, staat in het teken van de behandeling van HIV en Aids. De jongeren hebben rondom dit thema zelf een petitie opgesteld en zullen deze tijdens de conferentie met elkaar bespreken. Kathleen Ferrier (CDA) opent de conferentie. Deze conferentie is ter afsluiting van de campagne.

Act Positive
Act Positive is een bewustwordingscampagne onder Europese jongeren over de HIV- en Aids-problematiek in ontwikkelingslanden. De campagne loopt tot eind 2010 en wordt uitgevoerd door de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad, Tear en ZOA-Vluchtelingenzorg, het Duitse Kindernothilfe en HIV- en Aids-bewustwordingsorganisatie ACET uit Slowakije. De campagne wordt ondersteund door de Europese Unie.