Plantijn Hogeschool geslaagd met 'excellent'

18/10/2010 15:55

Plantijn Hogeschool

Departement Elektromechanica behaalt goede scores in visitatierapport.

In opdracht van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) bezocht de visitatiecommissie vorig jaar negen Vlaamse hogescholen die de opleiding Elektromechanica aanbieden. De resultaten zijn zopas bekendgemaakt. De Plantijn Hogeschool kreeg een goed rapport en sleepte als enige de beoordeling 'excellent' in de wacht voor haar speciale instroomtrajecten. Studenten zonder speciale voorkennis hebben daardoor extra slaagkansen.

In het rapport brengt de visitatiecommissie verslag uit over de onderwijskwaliteit van de professionele bacheloropleidingen Elektromechanica in Vlaanderen. Daarbij vergeleek ze verschillende onderwijsfacetten tussen de hogescholen. De opleiding Elektromechanica van de Plantijn Hogeschool behaalde voor alle onderdelen een goede score. Bovendien beloonde de jury de speciale instroomtrajecten met een 'excellent'. Dat betekent dat de school voor dit facet 'een niveau realiseert waardoor ze zowel in Vlaanderen als internationaal als een voorbeeld van goede praktijk kan functioneren'.

Hogeschool met VIP's

Om een bachelordiploma Elektromechanica aan de Plantijn Hogeschool te behalen heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Studenten die minder goed voorbereid zijn op deze opleiding krijgen van bij de start een VIP-behandeling. In het 'Veel Intensiever Programma' worden de technische vakken aan een langzamer tempo gegeven en sturen de studenten het onderwijsproces en niet de docenten. Voor wie de technische basiskennis al goed onder de knie heeft, bestaat ook de SAP-formule (Specifiek Alternatief Programma). Daarbij gaan de studenten direct aan de slag in de labo's.

Ongeveer de helft van de studenten volgt in het eerste jaar een speciaal instroomtraject. Het gaat om jaarlijks honderd studenten. Vermits de instroom nu voornamelijk uit het TSO en BSO komt, sleutelt Elektromechanica momenteel nog aan een aangepast SAP-ASO programma zodat ASO-studenten zich meteen ook comfortabel bij hun opleiding voelen.

BSO-student wordt industrieel ingenieur

Veertig procent van de Plantijn-studenten met een bachelordiploma Elektromechanica studeert succesvol verder tot industrieel ingenieur. Zelfs enkelen schoppen het tot burgerlijk ingenieur. 'De knapste prestatie die we in de laatste vijf jaar meemaakten, was een BSO-student die na zijn Plantijn-opleiding Elektromechanica het diploma industrieel ingenieur behaalde', beaamt Carl Smeuninx, departementshoofd Elektromechanica.