Provincie Noord-Brabant


Kandidaten kunnen zich nu aanmelden


Cultuurprijs Brabant in teken van erfgoed

De Brabantse Cultuurprijs 2011 staat in het teken van 'innovatief ondernemen met erfgoed'. De publiekslieveling gaat met 20.000 euro aan prijzengeld naar huis. Kandidaten voor de Cultuurprijs 2011 kunnen nu worden aangemeld of zichzelf aanmelden.

Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema reikt de prijzen uit tijdens een gala op 10 januari in het Osse theater De Lievekamp.

Kunst en creativiteit
Het is geen toeval dat de provincie een koppeling aanbrengt tussen cultuur en economie. De provincie kiest in haar Agenda van Brabant expliciet voor kunst en creativiteit als impuls voor de economie. Dat is voor de provincie reden geweest om voor de Cultuurprijs 2011 ook deze koppeling te leggen. Daarom moeten de kandidaten bijzondere ondernemers of instellingen zijn die hun erfgoedlocatie creatief, cultureel verantwoord en economisch perspectiefvol hebben herbestemd.

"Door herbestemming blijft een gebouw in gebruik en in beeld. Als we daarbij ook nog kans zien om de verhalen uit de geschiedenis, die bij de stenen horen, levend te maken, gaat een gebouw leven. Dan heb je het over 'behoud door beleven'", aldus gedeputeerde Van Haaften.
Voorbeelden van herbestemming van monumenten zijn bijvoorbeeld een oude kerk met unieke appartementen. Of een fabriekshal die nu onderdak aan ondernemers biedt. Het spreekt voor zich dat de erfgoedlocatie in Brabant staat.

Aanmelden
Kandidaten kunnen zich tot en met 5 november aanmelden via www.brabant.nl/cultuurprijs en zien aan welke criteria deelname moet voldoen. Een jury onder leiding van Jan Marijnissen selecteert drie genomineerden. Vanaf 10 december kunnen Brabanders op één van hun drie favorieten stemmen.