Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MAORI
19 oktober t/m 1 mei 2011
Museum Volkenkunde
Leiden

Het is zover: de Maori's zijn in Leiden! Museum Volkenkunde zet de komende maanden de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland volop in de schijnwerpers. Maandag 18 oktober is de spectaculaire start van MAORI. Die dag vindt in het bijzijn van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, Beschermheer van de New Zealand-Netherlands Foundation, de overdracht van de twee Waka's aan het museum plaats én opent de grote Maori-tentoonstelling. In de komende maanden staan verschillende evenementen zoals superleuke vakantieactiviteiten en een Maori Tattoo Event op het programma. MAORI in Leiden is voor jong en oud een indrukwekkende experience!

'To Hono ki Aotearoa', oftewel: 'Verbonden met Nieuw-Zeeland'. Dat is de naam die de originele ceremoniële veertien meter lange Waka Taua heeft meegekregen. Gemaakt in Nieuw-Zeeland met als doel de eeuwenlange relatie tussen Nederland en Nieuw-Zeeland concreet en blijvend vorm te geven. Het idee om twee Waka's (Maori kano's) speciaal voor Volkenkunde door Maori's te laten maken ontstond in 2009. Dankzij de financiële bijdrage van de BankGiro Loterij kon het project van start gaan en kocht het museum begin 2010 bovendien drie Maori-topstukken aan. Verschillende evenementen volgden, waaronder de aanwezigheid van Maori-houtsnijders, die in augustus op het museumterrein werkten aan de decoraties voor de Waka Tete en het botenhuis.

Na een lange tocht worden de Waka's op 18 oktober om 15.00 uur in de Leidse Morssingel te water gelaten. Met een speciaal voor de gelegenheid gecreëerde Haka, een imponerende dans gecombineerd met zang en dreigende mimiek, uitgestoken tong en rollende ogen, zullen de Maori's de Waka's aan het museum overdragen. Een wereldprimeur! Niet eerder in de geschiedenis maakten de Maori's een Waka die bestemd is voor Europa en die door niet-Maori's mag worden gebruikt. Roeiers van de Koninklijke Leidse Roeivereniging Njord zijn speciaal opgeleid om de crew te gaan vormen.

En dan is er de grote interactieve gezinstentoonstelling over de Maori's. Spannend en leerzaam tegelijk. Prachtig bewerkt houtsnijwerk, schitterende sieraden en kleding laten hun cultuur tot leven komen. De met financiële steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt verworven Maori-topstukken nemen er een centrale plaats in. Maar ook moderne kunst van verschillende Nieuw-Zeelandse kunstenaars onder wie George Nuku, Lisa Reihana en Lyonel Grant, is hier te bewonderen. Natuurlijk wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de wereldberoemde tatoeages en ook de imponerende Haka - inmiddels een bekende openingsceremonie bij wedstrijden van rugbyteams wereldwijd - komt ruim aan bod. Een ander thema is de rijke flora en fauna van het land. Educatieve installaties, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt filmmateriaal en reisgids Kiwi die ze mee op pad neemt, maken de tentoonstelling ook voor kinderen een hele belevenis.

Maar dit is lang niet alles. Bij de tentoonstelling verschijnt het eerste Nederlandse overzichtsboek van Nieuw-Zeelands vroegste bewoners, 'Mana Maori' getiteld. Een prachtig boek waarin de geschiedenis, leefomgeving en levensvisie van de Maori's, geïllustreerd met krachtige foto's helder in beeld gebracht wordt. Naast de tentoonstelling organiseert het museum ook nog vele spannende Maori-evenementen. De herfstvakantie begint meteen al goed met een bomvol activiteitenprogramma voor jong en oud. Workshops tatoeëren en Haka dansen laten de kinderen de Maori-cultuur zelf ervaren. Daarna zal er tijdens de looptijd van de tentoonstelling een groot Maori Tattoo Event plaatsvinden en kan iedereen meedoen aan een echte Hakawedstrijd. Op de speciale website: www.maori.volkenkunde.nl vindt de bezoeker altijd de meest actuele informatie over de tentoonstelling en alle Maori-evenementen die de komende maanden plaatsvinden.

Het overzichtswerk Mana Maori. De kracht van Nieuw-Zeelands eerste bewoners, van Dr. Fanny Wonu Veys (conservator Oceanië) is te koop in de museumwinkel en kost ¤ 29,,95. ISBN 978 90 8728 084 0

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds, Pacific Fonds.

MAORI
19 oktober 2010 t/m 1 mei 2011
Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl