Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 15 oktober 2010 PB227

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 42

Geloof, & een Hoop Liefde, maandag 18 oktober, 18.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde.

Wat heeft de kroeg met de kerk te maken? Niets zou je denken, toch wordt er door echte kroegtijgers gezongen en gebeden in de oudste kroeg van Sliedrecht. Op bezoek bij Marja en Harry, twee bevlogen mensen die een verlaten trappistenklooster nieuwe leven inblazen. Theo en Wil, twee gewone mensen. Wil zorgde jaren voor haar zieke man. Toen hij overleed, kwam ze alleen te staan. Maar daar was Theo die tot zijn 63ste bij zijn moeder had gewoond tot ook zij overleed. Bijzondere mensen die elkaar vonden in een late liefde, en die nu letterlijk dansend door het leven gaan.

Het Familiediner, maandag 18 oktober, 22.10 uur, Nederland 1 Het 100e Familiediner!
Het Familiediner is terug met een nieuwe reeks, en trapt af met een jubileumuitzending. In de 100e aflevering van Het Familiediner ontmoet Bert van Leeuwen de familie Van Fruchten. Bij deze familie is het altijd een dolle boel, maar broer Klaas is erg boos omdat zijn zusters te weinig aandacht hebben voor zijn ernstig zieke vrouw. De ruzie escaleert en het is afgelopen met de verkleedpartijen en familiefeesten. Maar dan staat er plotseling een man voor de deur met een grote roze pruik. Krijgt Bert van Leeuwen de familie in polonaise weer aan tafel? Het begint met een ruzie over de hulp in de huishouding en eindigt ermee dat al het contact tussen Renate en haar ouders is verbroken. Zullen opa en oma vanavond voor het eerst hun kleinkinderen vasthouden of blijft de limousine leeg?

Ingang Oost, maandag 18 oktober, 19.30 uur, Nederland 1 Mevrouw Fokkens heeft haar voet gestoten en sindsdien last van een zwarte 'necrotische' teen. De Ambulancedienst brengt meneer Eggens naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij lijdt aan prostaatkanker en heeft nu pijn op de borst. Lieneke Schepers is met haar auto achter op een andere auto gereden. Bij de Spoedeisende Hulp meldt zich Kevin Gelens. Hij is tijdens een wielerwedstrijd hard onderuitgegaan.

De Verandering, dinsdag 19 oktober, 18.25 uur, Nederland 2 Sandra Baume is een jaar of zestien als ze de kerk de rug toekeert. Deze keuze zorgt er ook voor dat de relatie met haar moeder op scherp komt te staan. Het zorgt er zelfs voor, dat ze dertien jaar lang amper een woord met elkaar wisselen. Een moeilijke situatie, vooral omdat ze in hetzelfde huis, ieder op een andere verdieping wonen. Als Sandra's moeder ernstig ziek wordt, vindt er toenadering tussen de twee plaats. Er blijkt echter toch nog het een en ander tussen hen in te staan. Wat ervoor zorgde dat de situatie tussen Sandra en haar moeder echt veranderde en hoe belangrijk dit is voor haar verdere leven ziet u vanavond in De Verandering.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Hoedoejijdat.nu, donderdag 21 oktober, 24.00 uur, Nederland 2 'Door mishandeling in mijn jeugd kan ik in contacten met anderen geen goede inschatting maken wat de ander van mij wil. Ik geef mensen zwart-wit een stempel "goed"of "fout". Wanneer iemand aardig tegen me doet dan vertrouw ik hem (of haar) blindelings. Vaak kom ik dan bedrogen uit. En wanneer hij niet aardig doet, terwijl ik dat wel verwacht of hoop, gaat hij in het bakje "fout". Mijn leven zou een stuk makkelijker zijn wanneer ik beter zou kunnen inschatten of iemand wel of niet te vertrouwen is. Kunnen jullie me hierbij helpen?'

In Hoedoejijdat.nu gaat Herman Wegter deze week op bezoek bij Jan. Een vriendelijk ogende zestiger en opa van zes kleinkinderen. Door vreselijke ervaringen uit zijn jeugd vertrouwt Jan niets en niemand. Een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige hebben zich gebogen over zijn vraag. Herman Wegter heeft een dvd met hun tips bij zich en hoopt dat Jan hiermee een stap vooruit geholpen wordt.

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op straat op zoek naar mensen die ook de neiging hebben om conflicten uit de weg te gaan.
Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 22 oktober, 14.40 uur, Nederland 3 Danseresje op wielen

Dop en Kurk zien een meisje in een rolstoel. "Een wielenwagenmeisje", noemt Kurk haar. Ze nemen haar mee naar de Wiebelwagen. Daar vertelt Elly een verhaal uit het boek van Beloofd is Beloofd. Als Elly en de andere kinderen een liedje gaan oefenen, mogen Dop en Kurk mee met het wielenwagenmeisje. Ze wil laten zien dat ze kan dansen! Dop en Kurk geloven er niks van. "Een wielenwagenmeisje kan niet dansen", zeggen ze. "Wel waar!", zegt het meisje en gebeurt er iets heel bijzonders.

De Dorpsdokter, vrijdag 22 oktober, 19.27 uur, Nederland 1 De heer Carp Visser komt bij dokter Reolof, omdat hij weer last heeft van zijn meniscus. Hij is een jaar geleden geopereerd en heeft weinig zin in een nieuwe operatie. Bij dokter Rosemarie komt Gianne Hoorn. Zij heeft veel last van hoofdpijn, maar omdat de aanleiding onduidelijk is, moet ze een hoofdpijndagboek gaan bijhouden. De heer visser heeft enorm last van jeuk ten gevolge van medicijnen. Dokter Piet gaat bij hem op bezoek.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 23 oktober, 9.30 uur, Nederland 3 Een patatje bestellen in de achtbaan? We gaan het testen in de achtbaan. En hoe krachtig is helium? Daarna een top secret onthulling: hoe verstop je iets het beste in je kamer? De jongens en meiden strijden tegen elkaar in het klaslokaal. Wie kunnen er het beste lesgeven? Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 23 oktober, 17.55 uur, Nederland 2 Stoom in Nieuw Zeeland
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland rijden we met de drie mooiste stoomtreinen van het land: van Greymouth naar Shanty Town, bij Christchurch over de Ferrymead Railway en van Queenstown met de Kingston Flyer naar Fairlight.

Nederland Zingt, zaterdag 23 oktober, 18.30 uur, Nederland 2 'U bent mijn schuilplaats Heer, U vult mijn hart steeds weer met een verlossingslied. Telkens als ik angstig ben, steun ik op U. Ik vertrouw op U. Als ik zwak ben, ben ik sterk, in de kracht van mijn Heer.' Deze prachtige tekst is gebaseerd op Psalm 32. De titel van deze uitzending is 'Bij U wil ik schuilen'. Liederen als 'Houd mij vast', 'Schuil maar veilig' en 'Heer, wilt U mijn leidsman wezen' sluiten hierbij aan.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 24 oktober, 9.00 uur, Nederland 1 Een hippie en een zoeker, die op het dieptepunt van zijn leven ziek ligt bij de Ganges in India, wat vindt hij uiteindelijk in Gouda, nog wel als koster van de Sint Janskerk? Ds. Arie van der Veer ontmoet Maurits Tompot, die hem de omzwervingen van zijn leven vertelt. En natuurlijk krijgt ds. Van der Veer een rondleiding langs de zogenaamde Goudse glazen: de prachtige gebrandschilderde ramen van de Sint Jan. Maurits is zelf ook kunstenaar, en hij schreef een jeugdboek over Erasmus, die in Gouda geboren is. Het enorme enthousiasme van de koster werkt aanstekelijk, hij laat bezoekers genieten van 'zijn' kerk. Tussendoor zet hij alle spullen klaar voor een trouwdienst, want de Sint Jan is nog volledig in functie als kerkgebouw. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 24 oktober, 14.45 uur, Nederland 3

Superheld
De Bijbel zegt: Je hebt meer aan iemand die je openlijk terechtwijst, dan aan iemand die zwijgt'. Spreuken 27: 5 Floor en haar oudere broer Sjoerd zijn twee handen op één buik. Is Floor in de problemen, ze hoeft maar te roepen en Sjoerd is daar. Sjoerd, de superhero. Maar de laatste tijd... er is iets met Sjoerd en Floor weet niet wat het is. Als Floor erachter komt dat Sjoerd blowt, besluit ze niks aan haar ouders te vertellen. Maar dan lijkt het allemaal uit de hand te lopen. Wat moet Floor doen? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Jong, zondag 24 oktober, 21.42 uur, Nederland 3
De meeste mensen kijken af en toe in de spiegel. Dan kijken ze hoe ze eruit zien en gaan vervolgens verder met de dag. Er zijn ook mensen die de spiegel als hun grootste vijand zien. Ze staan er soms uren voor of vermijden hem juist zoveel mogelijk. Deze mensen zien iets verschrikkelijks als ze in de spiegel kijken en vinden zichzelf heel lelijk of veel te dik, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Manuel ontmoet twee mensen die op verschillende manieren geobsedeerd zijn door hun uiterlijk.

Awais (27) heeft BDD, Body Dismorphic Disorder. Dit betekent dat hij zichzelf ontzettend lelijk vindt, terwijl hij er heel normaal uitziet. Hij is geobsedeerd door zijn lelijkheid. Hij vindt zichzelf veel te klein, zijn neus is veel te groot en zijn huid is lelijk. Elke minuut van de dag is Awais hiermee bezig. Manuel ontdekt hoe groot deze obsessie voor hem is en hoe dit hem belemmert in zijn leven.

Milou (17) heeft als sinds haar 11e anorexia en ziet een veel te dik meisje als ze in de spiegel kijkt. Dit doet ze dan ook zo weinig mogelijk, want ze wordt liever niet met haar uiterlijk geconfronteerd. Haar zelfbeeld klopt absoluut niet met de werkelijkheid en Manuel ondekt wat voor consequenties dit voor het dagelijks leven van Milou heeft.


---
Noot voor redactie,