Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
126 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 18 oktober 2010)

Er liggen drie bruggen tussen het centrum van De Meern en Veldhuizen/Vleuterweide over de Leidsche Rijn: de Meernbrug, de Regenboogbrug en de Loobrug. Bij alle drie bruggen dienen fietsers diagonaal over te steken. Bij de Meernbrug over de HOV-baan van Noordwest naar Zuidoost, bij de Regenboogbrug over de Zandweg van Noordoost naar Zuidwest en bij de onlangs vernieuwde fietsaansluiting van de Loobrug over de Rijksstraatweg van Noordoost naar Zuidwest. Bij al die diagonale fietsroutes is er bovendien meer verkeer vanuit diverse richtingen, ook na de afsluiting van de Rijksstraatweg die vandaag ingaat.

D66 heeft over deze fietstracé's de volgende vragen:
1. Bent u het met D66 eens dat de beschreven diagonale fietsoversteken over de drie Meernse bruggen niet bevorderlijk zijn voor een veilige fietsroute van veel kinderen?
2. Waarom is gekozen voor deze oplossing van de diagonale fietsoversteken? Met wie is hierover overleg gevoerd?
3. Bij De Meernbrug zou de fietsoversteek een tijdelijke oplossing zijn. Hoe tijdelijk is deze tijdelijkheid?
4. Gaat het bij de Regenboogbrug en bij de Loobrug eveneens over tijdelijke oplossingen? Zo ja, hoe lang is tijdelijk? Zo nee, is er een mogelijkheid om deze diagonale fietsoversteken te verbeteren?

De huidige fietsroute tussen Veldhuizen en Vleuterweide is via de Loobrug (Europabaan, Landschapsbaan) of via de HOV-brug en vervolgens via de Zandweg richting het fietspad langs de Veldhuizerweg richting de Landschapsbaan. Er zijn veel kinderen die in Veldhuizen wonen, maar in Vleuterweide op school zitten en v.v. Daarnaast heeft het onlangs geopende winkelcentrum een enorme aantrekkingskracht voor veel inwoners van Veldhuizen. De kortste route tussen Veldhuizen en Vleuterweide voor fietsers en voetgangers is via de HOV-baan.

D66 heeft hierover de volgende vragen:

5. Bent u het met D66 eens dat het handiger, verstandiger en veiliger is om snel een fietspad/trottoir aan te leggen langs de HOV-baan?
6. Zo ja, wanneer kan dat op zijn snelst gebeuren?
7. Zo nee, waarom niet?

---- --