Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Collegevergadering d.d. 15-10-'10


1 Verbetering ondersteuning vrijwilligersorganisaties Een betere ondersteuningsstructuur voor Utrechtse vrijwilligersorganisaties, dat is waarmee het college van b en w heeft ingestemd. Eerder gaf de VrijwilligersAdviesRaad (VAR) aan andere ondersteuning te willen zodat vrijwilligers zich meer kunnen concentreren op het vrijwilligerswerk in plaats van alle zaken daaromheen zoals wet- en regelgeving, verzekeringen, accommodaties en subsidieaanvragen. De VAR is een onafhankelijke Utrechtse adviesraad en bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende sectoren in het vrijwilligerswerk.

Er komt een nauwer samenwerkingsverband tussen de bestaande organisaties die het vrijwilligerswerk ondersteunen binnen het welzijnsveld, sport en cultuur. Hierbij staat meer samenwerking en de uitwisseling van kennis en ervaring centraal. Ook de ondersteuning van de migrantenzelforganisaties krijgt hierbinnen een plek.

De ondersteuning van het vrijwilligerswerk bestaat uit een fysiek deel (zoals ondersteuning in de vorm van vergader- en ontmoetingsruimtes, werkplekken, computers en printers) en een inhoudelijk deel (zoals werving en bemiddeling, informatie over subsidiemogelijkheden en cursussen voor en ondersteuning van besturen). Bij een positief besluit van de gemeenteraad in december volgt er een informatieavond voor de vrijwilligersorganisaties. In het overgangsjaar 2011 wordt de nieuwe ondersteuningsstructuur ingevoerd, nauw in de gaten gehouden en zonodig bijgestuurd.

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030 - 286 10 15


2 Verandering eigen bijdrage opvang
Het college van b en w heeft vandaag ingestemd met de verordening Eigen bijdrage voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang 2011. De eigen bijdrage is voor het gebruik van alledaagse zaken zoals bed, bad en maaltijden. Met deze nieuwe verordening houden alle cliënten in elk geval voldoende geld over voor zak- en kleedgeld (gelijk aan wat landelijk gebruikelijk is voor mensen met een bijstandsuitkering).

Nu betalen cliënten in dezelfde omstandigheden verschillende eigen bijdragen via de instellingen voor opvang. De hoogte van de eigen bijdrage is door de nieuwe verordening per 2011 niet meer afhankelijk van de instelling. Ook wordt voorkomen dat de cliënten een dubbele eigen bijdrage betalen voor de opvang en voor de begeleiding vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De nieuwe verordening is nodig om wettelijk aan te sluiten bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de wijzigingen in de AWBZ.