Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

16 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200906505/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Centrum Lage Zijde' van Alphen aan den Rijn) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn van het bestemmingsplan 'Centrum Lage Zijde'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het centrum van Alphen aan den Rijn, ten oosten van de rivier de Oude Rijn. De Lage Zijde vormt samen met de Hoge Zijde het stadshart. Volgens de gemeente zijn de winkelvoorzieningen aan de Lage Zijde niet optimaal en dreigt er leegstand van woningen in dit gebied. Met het plan wil de gemeente de Lage Zijde nieuw leven in blazen. Daarbij staat de herontwikkeling van het winkelgebied aan het Thorbeckeplein centraal. De exploitant van The Royal Bar aan het Thorbeckeplein is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat hij door de sloop van het bestaande Thorbeckegebouw schade lijdt. Bovendien wil hij de garantie dat hij met zijn café kan terugkeren op het nieuwe Thorbeckeplein. Hij twijfelt bovendien aan de uitvoerbaarheid van het plan, omdat er een tekort zou zijn van EUR 30 tot EUR 45 miljoen. De Raad van State heeft de zaak op 13 september jl. op zitting behandeld.
2. 200908058/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Aanwijzing 'Witterveld' als beschermd natuurgebied) Uitspraak over de aanwijzing door de minister van LNV van het heide- en hoogveengebied 'Witterveld' als beschermd natuurgebied. Het gebied van ongeveer 480 hectare ligt in de gemeenten Assen en Midden-Drenthe. Het was al als natuurgebied aangewezen vanwege de aanwezigheid van vogelsoorten, maar het gebied is nu ook beschermd vanwege enkele soorten heide en hoogveen. Als gevolg van de aanwijzing als beschermd natuurgebied zal voor bepaalde activiteiten in en om het gebied een natuurbeschermingswetvergunning nodig zijn. De Stichting Het Drents Landschap is het niet eens met de aanwijzing en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting had graag gezien dat er in het besluit meer aandacht was besteed aan de nadelige effecten van licht en geluid voor het natuurgebied. Ook had het gebied volgens haar beschermd moeten worden vanwege het voorkomen van 'pioniervegetaties met snavelbiezen'. LTO Noord en een melkveebedrijf vinden dat de minister het besluit niet zorgvuldig heeft voorbereid. Zo zouden sommige soorten heide en hoogveen niet meer voorkomen in het gebied. Het Circuit van Drenthe is ook tegen de aanwijzing in beroep gekomen. Het circuit ligt naast het beschermde natuurgebied. De stichting vreest dat het door de aanwijzing moeilijker zal zijn om in de toekomst evenementen te organiseren op het circuit. De Raad van State heeft de zaak op 26 juli jl. op zitting behandeld.
3. 200909319/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Subsidie voor Stichting Adviescentrum Metaal) Uitspraak over de subsidie die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Stichting Adviescentrum Metaal voor een project 'Duurzaam ondernemen in de Metaalelectro'. De stichting vindt de subsidie te laag. Er is volgens haar een factuur buiten beschouwing gelaten, die wel voor subsidiëring in aanmerking kwam. Het provinciebestuur stelt zich op het standpunt dat de factuur in principe zou worden vergoed, maar dat de stichting de bewijsstukken daarvoor te laat heeft ingediend. De rechtbank in Arnhem deelde deze opvatting niet en stelde de stichting in oktober 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank voldeed de tijdig ingediende accountantsverklaring als bewijs voor de betaling van de factuur en had het provinciebestuur de factuur moeten meenemen in het subsidiebedrag. Tegen die uitspraak is het provinciebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 2 september jl. op zitting behandeld.
4. 200909641/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'De Blauwe Berg' van de gemeente Hoorn) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hoorn van het bestemmingsplan 'De Blauwe Berg'. Het gebied De Blauwe Berg ligt ten westen van Hoorn en oostelijk van de rijksweg A7. De Blauwe Berg is een multifunctioneel recreatiegebied waar onder meer verschillende sportverenigingen, kantoren en een school zijn gehuisvest. Voor De Blauwe Berg is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld om het gebied de komende jaren te ontwikkelen tot openbaar vrijetijdspark. Behalve een al bestaande kunstijsbaan gaat het vrijetijdspark ruimte bieden aan een hotel met een bioscoop, een dans- en partycentrum, een park, parkeerruimte en woningen. Atletiekvereniging Hollandia is het niet eens met het bestemmingsplan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest dat de woningbouw die op minder dan 50 meter ten noorden van de atletiekbaan komt, het bestaande gebruik van de atletiekbaan zal beperken. Volgens de atletiekvereniging kan vanwege geluid- en lichthinder van de atletiekbaan geen goed woon- en leefklimaat in de buurt worden gegarandeerd. Bovendien zouden in het akoestische onderzoek hogere geluidsmetingen bij de vereniging buiten beschouwing zijn gelaten, waardoor de conclusies van het onderzoek onbetrouwbaar zouden zijn. Ook twee omwonenden zijn tegen het plan in beroep gekomen. Zij hebben vooral bezwaar tegen de woningbouw bij hun woning aan de Keern. Zij vrezen voor een vermindering van hun privacy en een aantasting van hun uitzicht. De Raad van State heeft de zaak op 24 september jl. op zitting behandeld.
5. 200910226/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Parkeerplaatsen Brandenburg' van De Bilt) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van De Bilt van het bestemmingsplan 'Parkeerplaatsen Brandenburg'. Het plan maakt de bouw van 28 garageboxen mogelijk achter de Oude Brandenburgerweg in Bilthoven. Een van de bewoners in de straat is tegen de komst van de garageboxen. Hij is van mening dat hierdoor een veilige speelomgeving voor kinderen en een veilige woonomgeving voor bewoners verdwijnt en dat het plan tot dichte bebouwing in de buurt leidt. Met het plan is volgens hem slechts het belang van enkele bewoners gediend. Hij is als enige bewoner tegen het besluit van de gemeente in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 15 september jl. op zitting behandeld.
6. 201000666/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Gezondheidscentrum Meerkerk') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Zederik van het bestemmingsplan 'Gezondheidscentrum Meerkerk'. Het plan heeft betrekking op de locatie van het voormalige politiebureau aan de Burgemeester Sloblaan. Met het plan wil de gemeente de bouw van een gezondheidscentrum mogelijk maken met daarboven twee verdiepingen met in totaal 14 appartementen. In het gezondheidscentrum zullen de huisartsen uit Meerkerk, een tandartsenpraktijk en een fysiotherapeut zich vestigen. Enkele omwonenden zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden het nieuwe gezondheidscentrum te massaal voor de omgeving, die voornamelijk uit bungalows bestaat. Zij vrezen dat het gebouw zonlicht ontneemt in hun woningen en uit de tuinen. Ook vrezen zij dat het gezondheidscentrum veel verkeer zal aantrekken en dat er daardoor een tekort aan parkeerplaatsen zal ontstaan. De Raad van State heeft de zaak op 10 september jl. op zitting behandeld.
7. 201000714/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Verbouwing van Dierense bank voor Huisartsen Onder Een Dak) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rheden heeft verleend voor het vergroten van een bankgebouw aan de Wilhelminaweg in Dieren. De vergunning maakt het mogelijk om het bankgebouw uit te breiden met een zogenoemde HOED (Huisartsen Onder Een Dak). Bij een HOED zijn meerdere huisartsen met een eigen praktijk in hetzelfde gebouw gevestigd. Om dit project mogelijk te maken heeft het gemeentebestuur een ontheffing van het bestemmingsplan verleend. Een bedrijf uit de omgeving verzet zich hiertegen. Het vreest voor parkeeroverlast. Volgens het bedrijf had het gemeentebestuur beter onderzoek moeten doen naar de parkeerbehoefte en de aanwezige parkeergelegenheid. Zo zou het gemeentebestuur geen rekening hebben gehouden met het feit dat parkeren aan de Wilhelminaweg in de bestaande situatie al heel moeilijk is. De rechtbank in Arnhem heeft in november 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is het bedrijf in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 30 augustus jl. op zitting behandeld.
8. 201000734/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor exploitant van seksclub in Den Bosch) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch heeft opgelegd aan een exploitant van een seksclub in de gemeente. Het gaat om de bovenetage van een pand aan de Westwal dat in strijd met het bestemmingsplan wordt gebruikt als seksclub. De benedenverdieping mag van de gemeente wel worden gebruikt voor prostitutie. Volgens de exploitant heeft hij de bovenetage van het pand echter al zo'n lange tijd in gebruik als seksclub dat dit op grond van het zogenoemde overgangsrecht inmiddels is toegestaan. Hij vindt dan ook dat het gemeentebestuur hem de dwangsom niet mocht opleggen. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in december 2009 dat het gemeentebestuur zijn besluit om een dwangsom op te leggen, inderdaad beter had moeten motiveren. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur is het niet aan hem, maar aan de exploitant om te bewijzen dat hij een beroep kan doen op het overgangsrecht. De Raad van State heeft de zaak op 7 september jl. op zitting behandeld.
9. 201000811/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Tijdelijke vrijstelling en bouwvergunning voor binnenmanege in Sliedrecht) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sliedrecht heeft verleend voor een rijhal voor een binnenmanege aan de Baanhoek in Sliedrecht. Omdat het bestemmingsplan een rijhal op die plek niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. De vrijstelling en bouwvergunning zijn voor een tijdelijke periode van maximaal vijf jaar afgegeven, omdat volgens het gemeentebestuur voldoende zeker is dat de rijhal uiterlijk in december 2011 (vijf jaar na verlening van de vrijstelling) zal verdwijnen. Een omwonende is het niet eens met dit besluit. Hij vindt dat het gemeentebestuur onterecht is uitgegaan van de datum in december 2011. De bouw van de binnenmanege is volgens hem in ieder geval al gestart in februari 2006, zodat de vrijstelling voor een langere termijn dan vijf jaar is verleend. De rechtbank in Dordrecht verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
10. 201000974/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 20 oktober 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor Kaasboerderij Rembrandthoeve in Amstelveen) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen heeft opgelegd aan de Kaasboerderij Rembrandthoeve aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen. In de Kaasboerderij zijn een kaasmakerij en een klompenmakerij gevestigd. Er worden ook kaas, klompen en toeristische souvenirs verkocht. Een inwoner uit Amsterdam en de Vereniging Amsteloever uit Amstelveen hadden het gemeentebestuur gevraagd om maatregelen te nemen tegen de kaasboerderij. Volgens hen breidt de kaasboerderij de toeristische activiteiten meer en meer uit en dat zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur heeft de kaasboerderij daarom opgedragen de toeristische activiteiten te verminderen. Ook mogen er van het gemeentebestuur op het achtererf niet zoveel bussen en auto's meer parkeren en mogen er aan de steiger geen rondvaartboten afmeren. De kaasboerderij betwist de overtredingen. Volgens het bedrijf valt het toeristische gebruik onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de kaasboerderij ongegrond. Tegen die uitspraak is de kaasboerderij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 14 september jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat