Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 18-10-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending maandag 18 oktober
Nederland 1 - 18.20 uur

Onderzoek EenVandaag Opiniepanel
over bezuinigingen op kunst

Bijna tweederde voor bezuinigen op kunst
Bijna tweederde (62 procent) vindt het een goed idee dat het kabinet wil bezuinigen op de kunstsector. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 23.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. De deelnemers vinden kunst en cultuur zeker belangrijk, maar er mag best wat minder geld naartoe.

In deze tijd van bezuinigingen moet iedereen inleveren, ook de kunstsector, zo geven de ondervraagden als argument. Ook vinden zij dat kunstenaars in hun eigen inkomsten moeten voorzien. "Rembrandt moest ook zijn eigen broek ophouden", aldus één van de deelnemers.

In het onderzoek werden verschillende bezuinigingsmaatregelen uit het regeerakkoord voorgelegd. Een deel van de maatregelen kan rekenen op steun. Zo is 59 procent voor het afschaffen van de WWIK, het basisinkomen dat startende kunstenaars krijgen om hun eigen zaak op te bouwen. Tweederde (67 procent) heeft geen probleem met het verhogen van de BTW op kunstwerken. Over het verhogen van de BTW op toegangskaarten voor concerten zijn de deelnemers verdeeld.

Andere maatregelen zien de ondervraagden liever niet doorgevoerd. Ze zijn in meerderheid (56 procent) tegen het afschaffen van de Cultuurkaart die middelbare scholieren kennis laat maken met kunst. Ook het verdwijnen van omroeporkesten zoals het Metropole Orkest ligt gevoelig.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 23.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek vond plaats van 15 tot en met 18 oktober 2010.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag is te vinden op www.eenvandaag.nl.