Provincie Noord-Brabant

Persbericht

18 oktober 2010

Kloosters, kastelen, kerken, molens en meer op digitale kaart

Monumentenkaart Brabant in gebruik genomen

Molens, kastelen, bruggen, stations, kerken, kloosters waarvan de provincie de restauratie ondersteunt. Ze staan allemaal op de monumentenkaart van Brabant. Het gaat om115 monumenten, van oud tot relatief nieuw. De digitale kaart laat zien waar de monumenten staan, welke het zijn en of de restuaratie al afgerond is. Bovendien linkt de kaart door naar de eigen website van de monumenten, met daarop veel informatie. Afgelopen zaterdag is de kaart in gebruik genomen.

Monumenten helpen restaureren is één van de provinciale speerpunten. Totaal 50 miljoen euro is deze bestuursperiode vrijgemaakt om alles er weer op en top uit te laten zien. Met deze aanpak wil de provincie zoveel mogelijk achterstallige restauraties wegwerken. De meeste restauraties zijn al gestart of starten binnenkort. De komende jaren werken organisaties en particulieren aan de voltooiing van deze projecten.

Trots "Ik ben ontzettend trots op al die mensen die zich inzetten voor het behoud van monumenten, want daarmee zetten zij zich in voor de identiteit van Brabant. Het gaat niet alleen om het behoud van de stenen, maar ook om de verhalen die bij deze gebouwen horen. Ook die behouden we op deze manier. De digitale kaart is daarbij een prachtig, bijzonder hulpmiddel", stelt een enthousiaste gedeputeerde Brigite van Haaften. De kaart laat zien waar het provinciaal beleid op gericht is, en wat het effect is van de inzet van eigenaren, vrijwilligers, overheden, bedrijfsleven en andere partijen. Bovendien is de kaart voor de monumenteneigenaren een extra 'toegang' tot hun monument.

Rijk aan erfgoed Brabant telt bijna 5200 rijksmonumenten en meer dan 16.000 gemeentelijke monumenten. Onze provincie is relatief rijk aan erfgoed.




Provincie Noord-Brabant