VBM|NOV

18 Oct 10 VBM|NOV: Defensie schoffeert vakbond

De grootste Vakbond voor
Defensiepersoneel VBM|NOV voelt zich geschoffeerd door Defensie.

Het Defensiepersoneel zit al maanden zonder CAO, omdat Defensie weigert met een fatsoenlijk bod te komen in het arbeidsvoorwaardenoverleg. De VBM|NOV eist van Defensie voldoende financiële ruimte. Daarmee moeten onder andere de lonen met een fatsoenlijk percentage worden verhoogd. De vakbond wil, naast een aantal andere zaken, minimaal een inflatiecorrectie voor haar leden.

Onlangs sprak voorzitter Jean Debie van de VBM|NOV zijn zorgen uit over de reacties uit zijn achterban. Zo wordt er door de leden veelvuldig gesproken over te voeren acties. Voorzitter Debie stelde dat Defensie nu eindelijk aan tafel moet komen om te voorkomen dat de reacties van de achterban uit de hand gaan lopen. In een reactie hierop stelt het ministerie van Defensie dat het `de komende maanden met de medezeggenschap gaat praten over gevolgen van de in het regeerakkoord afgesproken nieuwe bezuinigingen'.

Voorzitter Jean Debie: "Het ministerie van Defensie moet zijn verantwoordelijkheid nemen en in het overleg met de vakbonden komen tot betere arbeidsvoorwaarden voor haar personeel. Nu roepen dat er 'met de medezeggenschap zal worden gepraat' is een miskenning van onze achterban, van onze leden. Defensie weigert al maanden lang om fatsoenlijk overleg te voeren, om met een fatsoenlijk bod te komen. Ik vraag mij af of Defensie de vakbonden wel serieus neemt."

Onder het Defensiepersoneel heerst veel frustratie. Niet alleen omdat het Defensiepersoneel al langdurig zonder nieuwe CAO zit, maar ook door het ontbreken van kleding, uitrusting en het afblazen van oefeningen en opleidingen. "Ik ben van mening dat het absolute dieptepunt is bereikt als ik hoor dat er niet eens meer geld is voor schoenen, geen geld om normaal te oefenen en dat ook voor onderhoud geen geld meer is." De vakbonden hebben besloten Defensie nog één maal te vragen aan tafel te komen. Debie: "Ik heb er alle vertrouwen in dat de nieuwe politieke leiding de noodzaak ziet om snel een degelijk arbeidsvoorwaardenakkoord te sluiten".