Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

18 oktober 2010

Alkmaarder archeoloog genomineerd voor de Grote Prijs der Nederlandse Veldarcheologie!

Rob Roedema, werkzaam als archeoloog voor de gemeente Alkmaar, heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de prestigieuze Grote Prijs der Nederlandse Veldarcheologie (GPNV) 2010. Deze belangrijke nationale Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een veldarcheoloog, amateurarcheoloog, grondwerker of kraanmachinist met een bijzondere verdienste voor de Nederlandse veldarcheologie. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Reuvensdagen, het jaarlijkse landelijke congres voor archeologie van Erfgoed Nederland.

Rob Roedema is al bijna twintig jaar als archeoloog werkzaam voor de gemeente Alkmaar. In 1987 richtte hij de Stichting Behoud Alkmaarse Bodemvondsten op, die tot doel had de schatgraverij in de stad bij nieuwbouwprojecten aan banden te leggen. Deze Stichting stond tevens aan de basis van het archeologische onderzoek naar de tot dan toe onderbelichte periode vanaf de late Middeleeuwen. In 1990 maakte hij naam door de ontwikkeling van een nieuwe aanpak voor beerputonderzoek, die bekend staat als de "methode Alkmaar". Bij de gemeente Alkmaar is Rob Roedema verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en uitvoering van meer dan 80 kleine en soms ook grote opgravingen. Hij is de auteur van tientallen publicaties over met name beerputvondsten en was de drijvende kracht achter talrijke exposities, met als hoogtepunt de grote expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar in 2004 (25.000 bezoekers).

De Grote Prijs der Nederlandse Veldarcheologie is een initiatief van adviesbureau Hazenberg Archeologie. De Prijs bestaat uit een wisselbeker, champagne, een oorkonde en een actiefoto van de winnaar. De Prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt op de Reuvensdagen, die dit jaar plaatsvinden op 11 en 12 november in de Doelen in Rotterdam. Wilt u mede bepalen wie dit jaar de winnaar wordt van de GPNV? Breng dan uw stem uit op www.hazenbergarcheologie.nl. Stemmen kan t/m 5 november.