Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 18-10-2010

AVRO START DEBAT 'KUNST IN DE KNEL?'OVER BEZUINIGINGEN IN KUNSTSECTOR

Afschaffen Metropole Orkest ligt gevoelig

De komende weken organiseert de AVRO onder de titel 'Kunst in de Knel?' op radio, tv en internet een debat over de aankomende bezuinigingen. Kloppend hart hiervan is de website kunstindeknel.avro.nl. Een site boordevol nieuws, achtergrondartikelen, stellingen, video en cartoons. De AVRO brengt als dé Kunst- en Cultuuromroep van Nederland de discussie prominent in beeld en nodigt iedereen uit om mee te discussiëren.

Is kunst een linkse hobby? Maken subsidies kunstenaars lui? Moeten artiesten commercieel gaan denken? Komen veel musici straks in de bijstand? Het eerste Kabinet Rutte geeft aan flink te gaan bezuinigen op kunst en cultuur. Vanaf 18 oktober besteedt de omroep op een estafette-achtige wijze twee weken lang in haar programma's aandacht aan de op hand zijnde bezuinigingen.

EénVandaag trapte vandaag in de uitzending af met de uitslagen van een online onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders tegen het afschaffen is van omroeporkesten zoals het Metropole Orkest. De meerderheid is ook tegen het afschaffen van de Cultuurkaart die middelbare scholieren laat kennismaken met kunst.

Ook Opium TV staat in het teken van de dreigende culturele kaalslag. Het kunst- en cultuurprogramma biedt een podium aan een kunstenaar, politicus of topondernemer als creatief protest tegen dreigende bezuinigingen in de kunst- en cultuurwereld. Zo vertellen onder andere Yoep van 't Hek, Johan Derksen, Halina Reijn en Diederik van Vleuten over het moment waarop zij in hun leven het meest betoverd waren door kunst.

Later deze week besteedt het radioprogramma Vrijdagmiddag Live ruimschoots aandacht aan Kunst in de Knel? met satire, een column van Justus van Oel en een debat tussen voor- en tegenstanders van de bezuinigingen. Op zaterdag 23 en 30 oktober wordt er in Opium Radio vanuit Carré gesproken met gasten uit de kunst- en cultuursector over de gevolgen van de bezuinigingen. De radioprogramma's Sandwich en Andermans Veren (in Arbeidsvitaminen) behandelen een week lang het thema kunst. Zo zal Kick van der Veer op geheel eigen wijze aandacht besteden aan Kunst in de Knel?.

De AVRO laat met Kunst in de Knel? zowel voor- als tegenstanders kritisch aan het woord over de bezuinigingen in de kunstsector. Volg Kunst in de Knel? op Facebook en Twitter via: @AVRO_debat en #kunstdebat.



Ingezonden persbericht