Rechtbank Arnhem


Gevangenisstraf en werkstraf voor medeplichtigheid aan overval

Arnhem, 19 oktober 2010 - De rechtbank Arnhem heeft vandaag een 20-jarige Nijmegenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 287 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast heeft de man een werkstraf van 240 uur opgelegd gekregen voor medeplichtigheid aan een gewapende overval op een levensmiddelenzaak in Nijmegen gepleegd op 3 maart 2010. Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf heeft de rechtbank de bijzondere voorwaarden verbonden dat verdachte zich zal houden aan de aanwijzingen van de reclassering en een behandeling bij Kairos gaat volgen, omdat de man volgens de rechtbank behandeling nodig heeft ter voorkoming van recidive. De rechtbank heeft de man vrijgesproken van het medeplegen van deze overval en van de tevens tenlastegelegde verduistering van een bromfiets.
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist, omdat hij het medeplegen van de overval en de verduistering van de bromfiets wel bewezen achtte.

De rechtbank heeft overwogen dat er geen sprake is van medeplegen aangezien de man niet zelf bij de overval aanwezig is geweest en evenmin de overval heeft beraamd en gepland. De man heeft diens mededader echter wel willens en wetens naar de plaats van de overval gebracht en daar op hem gewacht totdat hij terugkwam na de daad, hetgeen medeplichtigheid oplevert en geen medeplegen. De rechtbank overweegt dat voor medeplegen noodzakelijk is dat er sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking met de mededader(s). De rol van de verdachte was slechts faciliterend/ondersteunend, hetgeen juridisch betekent dat hij medeplichtige was. Dit rekent de rechtbank de man aan. In het voordeel van de man heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat hij nog niet eerder is veroordeeld voor dergelijke feiten, hij pas 20 jaar oud is en enigzins verminderd toerekeningsvatbaar.

De volledige uitspraak wordt zo snel mogelijk gepubliceerd.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 19 oktober 2010 Naar boven