Gemeente Brummen


Grote plannen met riool

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-10-2010)

De gemeente Brummen heeft voor de komende jaren grote plannen met het rioolstelsel. Vooral in het zuiden van de kern Eerbeek staan maatregelen gepland om het risico op wateroverlast te verkleinen.

Het regenwater wordt in de toekomst niet meer via het bestaande rioolstelsel afgevoerd, maar wordt in de bodem gebracht. Dit zogenaamde afkoppelen zorgt ervoor dat het rioolstelsel minder water hoeft af te voeren en dat we bij veel regen langer droge voeten houden. Waar en wanneer de werkzaamheden precies plaats gaan vinden is nog niet duidelijk. Er wordt nu gewerkt om de plannen klaar te maken voor uitvoering.

Blikveld
De plannen in Eerbeek zijn onderdeel van het verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan (vGRP), dat de gemeenteraad op 23 september 2010 heeft vastgesteld. De verbreding van het rioleringsplan is het gevolg van de wijziging van de wet milieubeheer. Deze wijziging verbreedt het blikveld van traditioneel rioleringsbeheer naar stedelijk waterbeheer. In dit beleidsplan verwoordt de gemeente haar beleid ten aanzien van de riolering, oppervlaktewater en grondwater.

Beschermen
Met het opstellen van het vGRP is ook een Basis RioleringsPlan (BRP) opgesteld. Hierin is onderzocht welke maatregelen nodig zijn om de bewoners van de gemeente Brummen te beschermen tegen wateroverlast, het functioneren van het rioolstelsel te optimaliseren en het stelsel goed te onderhouden. De maatregelen uit het Basis Rioleringsplan die genomen gaan worden in de gemeente, zijn vastgelegd in het verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan.