SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Positieve resultaten van subsidieprogramma's in Noord-Nederland

Het regionaal economisch beleid dat de provincies Groningen, Fryslan en Drenthe in de afgelopen tien jaar hebben gevoerd, heeft geleid tot positieve resultaten. Deze resultaten zijn mede het gevolg van investeringen in de regionale economie in de vorm van subsidies die zijn verstrekt door het SNN.

Europees subsidieprogramma
Van 2000 tot 2006 heeft het SNN, als subsidie-instituut voor de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe, meer dan EUR 356 miljoen euro subsidie ontvangen uit het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met de bijdragen van nationale, regionale en lokale overheden en investeringen van private partijen werd voorzien dat dit bedrag zou oplopen tot een totale investering van ruim EUR 924 miljoen euro voor Noord-Nederland. Nu, tien jaar later, blijkt dat er een investering van ruim een miljard mee is gemoeid. Dit betekent dat het EFRO-budget nagenoeg volledig is besteed en er ruim 15% meer investeringen zijn uitgelokt dan was voorzien.

Leader+ programma
Ten tijde van de periode 2000-2006, liep in Noord-Nederland eveneens het subsidieprogramma Leader+. Inhoudelijk had het Leader+ programma als focus een duurzame en evenwichtige ontwikkeling van het landelijk gebied in Noord-Nederland.
Bij de aanvang van het programma heeft de Europese Commissie EUR 25 miljoen beschikbaar gesteld op een totaal aan geraamde kosten van ruim EUR 70 miljoen. De uiteindelijke bestedingen binnen het programma bedroegen ruim EUR 121 miljoen, bestaande uit de bijdragen van het Rijk, de regio, private partijen en de genoemde subsidie. In totaal is:
- ruim 56.000 m2 aan nieuwe of verbeterde openbare ruimte gecreëerd;
- 836 hectare aan natuurgebieden en bos aangelegd of herontwikkeld;
- 971 banen gecreëerd of behouden vanwege dit programma;
- meer dan 330 cultuurhistorische objecten zijn gecreëerd of verbeterd

Nationaal Actieplan
Ten tijde van de uitvoering van het Kompasprogramma, werden diverse controles uitgevoerd om na te gaan of het Noorden wel op een rechtmatige manier EU-gelden verstrekte. In 2006 leidde dit tot de start van het Nationaal Actieplan dat op landsniveau werd uitgevoerd. In Noord-Nederland werden ook projecten opnieuw gecontroleerd en dreigde het Noorden tientallen miljoenen euro's gekort te worden. Uiteindelijk is de correctie die toegepast moest worden, zeer beperkt gebleven en zijn de financiële gevolgen voor het programma op nul uitgekomen.