Rijksvoorlichtingsdienst

Veel reacties op online wervingsactie orgaandonoren

19 oktober 2010

Veel reacties op online wervingsactie orgaandonoren

De onlineactie via www.nu.nl heeft op de eerste dag van de Donorweek, ruim 11.000 ingevulde registratieformulieren opgeleverd. Dankzij de enorme aandacht was de Donorweek gedurende een groot deel van de dag het meest besproken onderwerp op Hyves en Twitter in Nederland. Ook op Facebook werd de actie veel aangeraden. 90% van de mensen die zich registreerden, zegt JA tegen orgaan- en weefseldonatie.

Alle on- en offline sociale netwerken van 12 bekende Nederlanders zijn de hele dag ingezet om zoveel mogelijk nieuwe orgaandonoren te werven.

De ongecompliceerdheid van rapper Willie Wartaal zorgde voor twitter- facebook- en Hyvesberichten vanuit de hele Nederlandse rapscene. Dit leverde een recordaantal nieuwe donorregistraties op binnen 1 kwartier van zijn optreden. Meer bekende Nederlanders waaronder Ellen ten Damme, Jochem Uytdehaage, Pia Dijkstra, Kluun en Jasmine Sendar bereikten op allerlei ludieke manieren, van live inbreken op zoveel mogelijk radiostations, zo lang mogelijk op het hoofd gaan staan tot omroepen via een stadion en winkelketens, het grote publiek.

Jeantine Reiger, woordvoerster van de Nederlandse Transplantatie Stichting: "Het is goed om te zien dat deze eerste Nationale online wervingsactie zoveel on- en offline reacties teweeg brengt in Nederland. De vraag Ben jij al donor? is massaal doorgegeven. En heel veel mensen hebben meteen Ja gezegd. Meer dan 90% zegt Ja tegen orgaan en weefseldonatie. We hopen dat iedereen ook daad bij het woord voegt en eind deze week zijn handtekening zet onder het donorformulier dat bij ze op deurmat valt. En niet vergeet het getekende formulier terug te sturen."


-0-0-0-

Noot voor redacties (